Předchozí 0454 Následující
str. 446

a vinil kozla ze zločinů za živobytí spáchaných. Obhájcem býval první mládenec, který se přimlouval za obviněného kozla a dokazoval jeho nevinu — ovšem marně. Kozel odsouzen k smrti. Když byl vyřčen ortel, promluvila družička: >Nermuť se, kozle, že svůj život dokonáš ; vypršela tvoje hodina, dnes svůj život skončit máš. Nemeškej, skoč rychle dolů, sraz hlavu, uděláš konec všemu.« Hudebníci zahráli smuteční píseň, kozel shozen se střechy a řezník ho zapíchl.1)

Jinde odbýván celý proces v hospodě. Kozel vynesen do poklopu ve střeše, odsouzen k smrti a svržen před hospodu, kde ho řezník zabil. V Ne-dělištích zavěsili kozlu na krk list, na kterém napsány byly jeho hříchy, shodili ho pak poklopem a zabili. Při hostině se účastnili všichni domácí.

Místy počínala si chasa poněkud lMštěji. V Babicích neházeli kozla se střechy, ale zabili ho před hospodou. — Průvod, s kozlem v čele, prošel vesnicí a stanul před hostincem. Vystoupil »kazatel« a pravil: »Tento kozel provedl tři velký provinění a to : v Barchůvku okousal štěpy, v Syrovátce salát a na Michnovce >rathous«. Proto jest odsouzen k smrti a dělá testament čili kšaft: Svou hlavu odporuěuje »kazateli«, mozek pánům advokátům, aby lidí nešidili a s nimi se napravili. Svůj jazejček všem mlsnejm kuchařkám, aby si svůj nepálily a ten jeho nasadily. Svou kůži panu šenkýři na kalhoty, maso všem pánům posluchačům na pečeni, srdce starý, nepořádný panence, játra pánům hudebníkům a jestli jich přibylo více, odporoučí jim (éž plíce. Svoje nožičky ševeům na íidlovačky, pazourky všem pánům »kartyhráčům«, aby si kotníků ušetřili a pazourky lépe na stůl uhodili. Konečně ocásek pytlákům za klobouk.« Po této řeči zahrála hudba smuteční pochod, řezník podrazil kozlu nohy a vrazil mu nůž do krku. Okolostojící chytali řinoucí se krev co nejpečlivěji, aby nepřišla na zmar ani kapka; mělať dle pověry obecně rozšířené hojivou ano kouzelnou moc. Čerstvá krev kozlí hojila padouenici a jiné nemoci, usušená a rozemletá na prášek sloužila proti píchání v boku, chrlení krve a jinak. V Jilemnicku užíval krve té, kdo se něčeho ulekl, aby nemělo leknutí zlých následků. Kdo se umýval kozlí krví, měl prý bílou pleť. (Chomutice.) Také po mase, játrách, plicích a mozku byla veliká poptávka. Koho bolelo v kříží, tomu radili, aby se dal mazati kozlím lojem. (Nový Bydžov.) Potom vešel celý průvod do hospody a nastal tanec. Nevěsta zavedla kolo se ženichem; když pak provedla všechny mládence, dovedl ji ženich za >konšelský« stůl, kde se odbývala večeře, která upravena byla z masa zabitého kozla a jíž se účastnili všichni přítomní. Po večeři se tančilo dále až do rána.


1) Al. Jirásek: Čechy, Hory Orlické str. 113.

Předchozí   Následující