Předchozí 0032 Následující
str. 21

Národopisné studie našich umělců.

V Poděbradech uspořádal výstavu uměleckých prací svých se znamenitým úspěchem a za hojné účastí známý umělec L. Kuba. Pro studium národopisné poskytovala zdařilá výstava mnoho zajímavého materiálu. Na str. 21. vyobrazen »Ovčák z Polabce<, rázovitá kresba L. Kuby, určená pro dílo >Poděbradsko«, o němž jsme již zprávu podali a další referát uveřejníme, jak dále pokročí. Panu J. Hellichovi děkujeme za. laskavé svolení k otisku tohoto obrázku.

Oldra J. Novotný:

Lidové léčeni hlisíu.

H listové oblí, zvláště roupi čili srnice (pazděrnice, škrobotnice, housenky) a škrkavky způsobují dětem četné obtíže v zažívacím ústrojí. Z plochých hlístů je to tasemnice. Lid léčí nemoc dle svých >osvědčených* receptů, a to nejvíce pomocí léčivých rostlin.

První prostředek, jejž by v podobném případě poradila kořenářka (českobrodská), jest cicvárové semínko nebo česnek v mléce vařený. Děti ovšem raději cicvárové semínko, protože je to cukrovím zaobalené stměno pelyňku (Artemi-sía čina), kdežto velmi nerady polykají štěnicemi páchnoucí nažky kori-andru nebo odporné nažky zmíněného pelyňku. V některých krajinách povzbuzují větší chuť ještě medovým oslazením cicvárového semínka. V Poříčanech u Ces.

Brodu dávají matky dětem švestky sušené, pecek zbavené, v nichž je utlučené semínko cicvárové.

Nejrozšířenějším lékem jsou česnek a zeměžluč; první více v západní, druhý ve východní části oblasti československé. K tomu účelu vaří se česnek (několik »stroužků«) obyčejně v mléce, a mléko pak dá se píti nemocnému dítěti, ale »na lačný žaludek*. Jinde česnek


Ovčák z Polabce. Kresba L. Kuby pro dilo „Poděbradsko".


Předchozí   Následující