Předchozí 0039 Následující
str. 28

hornější chmelnice. Mezi Poděbrady, Dymokury a Křínčem byl rybník Blata 1800 jiter. Blaty nazývá se i slatinová pastvina u Malešic mezi Veselým a Bechyní asi o 400 jitrech a má mnoho rašeliny. K tomu ještě dodáváme, že zpravodajem oné zemské komise byl p. rada Plaček a že šťastné rozhřešení sporu oslavuje následující veršovaná průpověď:

Poctivý byl rychtář Kubáta, který dal svou hlavu za Blata; sto let měl Kubáta hlavu statou, našel Plaček obcím pravdu svatou."

Jar. Mcelský

Lidové hádanky a škádlivky.

Přišel k nám pod okna, prosil nás pro Boha, abysme na něj slepice nepouštěli a psa že se nebojí. (Mravenec.) Která svatá není v nebi? (Sv. Hora.) Černá díra chová štíra, na závory ho zavírá. (Ústa, jazyk, zuby.) Z dědka to ubývá, na bábu přibývá. (Kužel, přesliee.) Pán s paní plepce, pozdvihujou čepce ; pán s paní hovoří, až se podlaha boří. (Másnice a tlouk.) Kterej svatej má tři uši V (Sv. Florian.) Já mám hříbě v zlatým chlívě, ono mně zařičí, je to slyšet dvě míle. (Kostel a zvonek.) Na hlavě věnec, na břiše tanec, pod nohama posvícení: co je to? (Rendlík.) Gtyry nohy k tanci, dva nadrdanci, máchula-máchula na konci. (Kráva.) Starý se to narodí a mladý to zemře? (Posvícení.) Který zadek může běhat bez předku? (Vůz.) Jsem stvořen co Adam a dávám jíst a pít lidem ; po smrti nepřijdu ani do nebe ani do pekla. (Hrnec.) Běžela liška vokolo vrška, kady vběhla, tráva uschla. (Kosa.) Kde se děti berou? (Pod paždím.) Není to tekutina a přec to teče? (Necky.) Nač kouká kominík, když leze do komína? (Na maso.) Je houští, pod houštím srnčí, pod srnčím lesk, pod leskem blesk, pod bleskem smrk, pod smrkem jedle, pod jedlama bedle (berle), pod bedlema kleky, pod klekama fleky. (Člověk.) Jede sedlák na pole a má všechno k orání; ale žádný neví, bez čeho nemůže orati ? (Bez obracení.) Švec jel na trh; nic neutržil a když přijel domů, dal ženě 10 h, aby nakoupila kůže, masa, housek, dříví. Co je to? (Jitrnice.) Dvě panny vedle sebe leží; kdyby vstaly, do nebe by se dostaly. (Koleje.) Je to za troníček a je toho plný pokojíček? (Světlo.) Jede, jede kosejček, má placatý- nosejček, kde voda crčí, všud« ho strčí. (Kachna.) Dvanáct čápů, 52 koroptve a 365 ptáků jedno vejce snesli. (Rok.) Na poli to roste, klátí se to, zelená se tc, kousá to lidi; co je to? (Bodlák.) čo je na světě zadarmo? (Nadávka.) Které tělo žije bez duše? (Bezové, lipové.)


Předchozí   Následující