Předchozí 0049 Následující
str. 38

Hosté se sešli u ženicha, posnídali a potom se vybrali v průvodu, v čele majíce družbu se ženichem, v černém šatě a kastorovém klobouku, pro nevěstu. Průvod vešel do dvora nevěstina, zastavil před komorou a družba, říkaje lístek, žádal staro-svatku o nevěstu : ta nevydala mu ji bez okolků a známého již škádlení starou, kulhavou babkou a bez náležitého výkupného. Když dostal ženich nevěstu, předvedl je družba rodičům a říkaje lístek, prosil, aby dali snoubencům požehnání.

Tito uctivě klekli před rodiče, a ti, sedíce na židlích, žehnali jim říkajíce: >Požehnej ti Bůh Otec, který tě stvořil, požehnej ti Bůh Syn, který tě vykoupil, požehnej ti Bůh Duch svatý, který tě posvětil.« Potom se šlo do kostela. V předu ženich s družičkou, za ním družba s nevěstou, posléze ostatní svatebčané.

Při oltáři dala družička snoubenbům na hlavy věnečky rozmarinové, spojené stužkou ; jakmile je panpá-ter posvětil, sejmula je zase rychle, aby jí je družba nevzal. Povedlo-li se mu to, postavila se družička při odchodu z kostela mezi dveře a vynaloživši veškeru svou výmluvnost a výkupné, neustoupila, dokud jí je zase nevrátil.

Po návratu do domu nevěstina byl oběd ; po obědě bavili se hosté, při čemž měl hlavní úlohu družba. Družba vyplácel si nevěstu ze zástolí: Svateb-nice nakreslily na stole od rohu k rohu řebřík ; přislíky, hodně husté, musil družba posázeti krejcary. Někdy dal krejcar falešný, papírový nebo


Blatské selky na Kubátově slavnosti.


Předchozí   Následující