Předchozí 0050 Následující
str. 39

kůry __ takový mu odstrčily, ale ne prstem, nýbrž vidličkou nebo

nožem. Když si ženské peníze sebraly, vyskočil s nevěstou na stůl a

tančil při hudbě; zatančiv si, seskočil rychle na své místo a snažil se nevěstě při skoku se stolu sejmouti střevíček. Byl-li dosti o-bratný a dostal střevíček,, musily jej svatebčanky vyplatiti.

Následovala sbírka pro nevěstu na povijan ; udělaly z hadříků děcko, daly do peřinek a povily, na talíři pak kolovalo od hosta k hostu a když došlo k nevěstě, vysypaly jí vše, děcko i peníze do klína. Dítě se stalo potom hříčkou, poletující světnicí, plné žertů a smíchu svatebčanů. Myčky daly si na stůl talíř s věeh-tem, kuchařky slánku se solí, aby jim hosté dali zpropitné.

Když se svatebčané nabažili domácí zábavy, odvedla je muzika do hospody ; tančilo se. Večer byly očepky. Starosvatka a několik svatebnic odvedly nevěstu domů, kde ji přistrojily ; sundaly věnec a daly na hlavu čepec. Přišla pro ně muzika a odvedla je v průvodu do hospody nazpět ; starosvatka s nevěstou šly v čele, za nimi nesly svatebčanky dva plačky, za těmi jiná nesla hrnec hliněný, kterým udeřila do dveří, jimiž se vcházelo do hospodské jizby. V jizbě rnnoho lidu. Svatebčanky udělaly kruh, muzikanti sedli si na svá místa a hráli; starosvatka tančila s nevěstou, za nimi ty s plačky, a za těmi ostatní svatebčanky jedna s druhou. Potom zavedla starosvatka nevěstu


Selské banderium při odhaleni pomníku Kubátovi.


Předchozí   Následující