Předchozí 0086 Následující
str. 75

a za těmi lidová dle určitého pořádku. Závěrkem toho kterého odstavce připojeny též zvláště pozoruhodné a zajímavé názvy plodů.

Při sbírání jmen pátrali podepsaní, proč lid tu kterou rostlinu tak jmenuje, což v případech zvláštních uvedeno v závorce. Ježto lid za-časté různé druhy rostlin stejně jmenuje (na př. Polygala, Hypericum, Crepis), poznamenáno v každém takovém případě srovnání.

Při vypisování lidových názvů rostlin hlavně z Presla a Slobody seznáno, že zmínění autoři tvořili houfně české názvy z jinoslovanskýcb, zvi. ruských. Z té příčiny podjali se sběratelé úkolu, ze spisů po ruce se nalézajících (viz tyto v seznamu shora) vybrati lidová jména jino-slovanská, kteráž u většiny rostlin jsou připojena. Jso to : lužická, polská, ruská, slovinská, chorvatsko-srbská a bulharská.

Pro zájem širší veřejnosti, zvláště pro ony čtenáře sborníku, kteří nejsou mocni ostatních jazyků slovanských, hlavně však ruského, podány slovanské názvy zjednodušenou formou našeho pravopisu. Tak upuštěno od ruského způsobu psaní vůbec, lužieko-polské í nebo I (i moravsko-slovenské) nahrazeno naším 1, místo slovinsko-chorvatského h kladeno (dle výslovnosti) ch (grah = grach); ponecháno lužieko-polské w, střední sykavky, polské sz, cz, rz. Aby však práce nadměrně nevzrostla, upuštěno* při jinoslovanských názvech od srovnávání i odůvodňování.

Při společných jménech československých, zvi. ale českých, anebo neurčitých neuváděna místa, jen v lokálních případech označena v závorce.*)

Sběratelé doufají, že sbírka tato bude cennou zvláště pro vědeckou botanickou terminologii českou, ježto se jí mnohé upraviti a zdokonaliti může, jakož i pro srovnávací jazykozpyt slovanský, jemuž poskytuje mnoho vděčné látky.

Materialie a studie ku pověsti o Jak. Kubátovi.

J K. Hraše

3. Kříž na pastvinách.

Pověst z Netolická.**)

Blízko Netolic jest vesnice Blata a za tou vesnicí rozkládají se veliké pastviny a na. těch pastvinách pasou hospodářové z Blat a ze třinácti okolních vesnic svůj dobytek. Skoro uprostřed těchto pastvin stojí velký kříž a na tom kříži jest tento nápis: >Já Jakub Kubáta dal jsen> se štít pro Blata.*

A víte, co znamená ten kříž s tím nápisem? Povím vám to, jak jsem se to jednou od jednoho pastýře dověděl, který tam právě dobytek pásl.


*) Č — Čechy, M. — Morava, Val. —, Valašsko, Sin. ~ Slovensko atd. **) Hvězda, ]861, v Olomouci. — Znova: Národní pověsti a pohádky. Praha, s. a. 12°, str. 35.-37.

Předchozí   Následující