Předchozí 0160 Následující
str. 149
Václav Fabián:

Starodávné nářadí kuchyňské.

(S vyobr.)

Zajímavé kusy nářadí domácího, bohužel jen málo zastoupeného, chová selská síň zemského musea, jejichž vyobrazení podávám. Čís. 1. představuje rožeň prostý formou i prostředky, jimiž pořízen. Popis vynechávám, myslím, že jest z obrázku patrný. Čís. 2. jest kozlík železný, čili železná koza k pečení (tohoto názvu užito již v závěti Ludmily Smutné z r. 1762'). Rožně užívalo se na plotně pod širokým komínem.2) Kozlíku dle udání mé matky užívalo se v kamnech tím způsobem, že silná poleha srovnala se střechovitě na kozlík. Opřela se jedním koncem na kozlík. Tím vznikla prázdná prostora pod kozlíkem, před níž postavily se nádoby-, jichž obsah se měl vařiti neb péci. V Dolní Branné na Vrchlabsku užívalo se kozlíku ještě v letech 60tých a 70tých minulého


Starodávné nářadí kuchyňské. Kreslil V. Fabián.

století, a podivno, že i naši sousedé Němci nazývali kozlík >die koza«. V některém z příštích čísel dovolím si podati srovnání s cizím kuchyňským nářadím. Konče, pronáším snažnou žádost za zachovávání starého materiálu kuchyňského; mizí nám stále více a více a brzy budeme jej znáti jen z vyobrazení, Je-li snad na potíž někde kus nějaký, ať nůž ke štípání draček starobylý, cihličky různé, kotlíky, nádobí a pod., prosím za věnování jich sbírkám Musea král. Českého, kde každý sebe nepatrnější kousek přispěje k doplnění a k dalšímu poznání prostých nástrojů a pomůcek, jimiž naše česká hospodyňka uměla snad mnohem lépe než nynějšími moderními nástroji chutný oběd připraviti.


1) Fr. Bareš, Nádobí v staré domácnosti v Ml. Boleslavi, C. L. X. str. 26. 2) Dle různých vyobrazeni v Mittheil. der anthrop. Geselíschaft i. Wien. 3) Viz pozn. 1.

Předchozí   Následující