Předchozí 0183 Následující
str. 172

Jindy bývá předtaktí v případě, když verš začíná daktylem, na př. v 1. verších této písně:



Někdy vyjadřuje předtaktí jednoslabičnou předrážku, která však s textem nesouvisí a libovolně i k jiným textům se může přivěsiti. Na př.:

Ej! mám ja družbu, čo ma po něj,

ej! mám frajírku, není nad něj

(Bart. III., 197.)

Aby kromě nápěvu i sám text byl rhytmu jambického, toho nalezl jsem jen jeden příklad, totiž v Bart. II. sbírce pod č. 536.



Avšak i v tomto případě moi.no si myslili na začátku veršů daktyly.

VI.

Některé písně mají příliš mnoho odchylek, tak že jest nutno pokládati je za nepravidelné. K takovým patří píseň 33a Suš. sbírky, v níž se nalezne 7 odchylek. V texte shodném s nápěvem střídají se pětistopé trochejské verše se šestistopými. Počátek písně zní:

Svaty Juři po horách chodíval,

po horách chodíval, po cestách jezdíval.

Z ostatních veršů buďtež uvedeny jen verše odchylné; nadměrné slabiky opatřeny jsou závorkami, vložené (dle domyslu) odděleny vodorovnými čarami.



Vykonáme-li změny zde naznačené, opravíme tím také téměř vždycky chybnou přerývku; tím nabýváme jakési jistoty, že opravy jsou náležité.

Podobného rázu jsou celkem ještě odchylky ve sbírce Suš. v č. 28a, b, 235a, c a 518. V písni této poslední povstaly odchylky tím, že v ní splynuly dva různé varianty v jedno. Písně pod č. 28a, b mají nápěv rhytmu trojdobého; text však jest při první veskrze trochejský (šestiměr)


Předchozí   Následující