Předchozí 0211 Následující
str. 200

krajové na svých sjezdech krajských měli ovšem opatřiti hejtmana pro válečnou ho- tovost svou sami. O platu takového krajského hejtmana k polnímu tažení proti Turkům a o věcech, jež z něho opatřiti měl, zajímavé podrobnosti dovídáme se z listu, který dne 15. července 1532 pan Petr z Veitmile v téže věci zaslal pánům, rytířům, vladykárn i městům kraje žatec-kého na sjezdu krajském v Žatci shromážděným. Zní pak list ten, který se nyní v archivu Musea království Českého nalézá, doslovně takto:


Č. 1. Lístek Tříkrálový.

Službu svú vzkazuji VMtem a vám, urození páni páni, urození a stateční páni rytieři, urození páni vladyky, múdří a opatrní páni přátelé moji milí! VMtem a vám oznamuji, že já již hajthmanem krajským nejsem; a to sem i najvyším pá-nuom hajthmanuom krále JMli a tohoto království*) oznámil; proto VMt a vy o tom vědomosti majíce ke mně zření více [aby] neměli a daremních outrat a nákladů ke mně posílajíce nevedli, toho sem při tomto zjezdu tajiti nechtěl.

Přitom i to abyste ráčili věděti, že jest bylo se panem Jaroslavem Sekerku z Sedčic a na Bezděkově, kterého jsme za hajthmana zvolili, o službu uhozeno a to na ten konec, že jsme mu měli dáti 500 kop grošuov českých a měl míti šest koní jízdných, dva povodní koníky pro drancování pěších a měl sobě na to koně, zbroje i vuoz, vozníky, stan, šaty čeledi své zjednati, k tomu čtyruom [sic] drabantuom službu dávati, kaplana chovati a dva trubače. Pak račte to rozvrci, čím to spraví? Tu za to mám, že mu mimo výpravu dosti málo vostane. Ale však poněvadž páni hajthmané nanejvyší sou službu, co se hajthmanuom krajským dáti má, uložili, pan Jaroslav na tu službu jeti nechce. Protož, poněvadž ráčíte s pány JMti královský zrozuměti, že toho jest znamenitá a velmi plná potřeba, račte jednoho hajthmana voliti a s ním o službu tak, jakž páni hajthmané píší, uhoditi. Jáť již nechciž s tím nic míti činiti z hodných příčin. Neb mne správa dochází, že by někteří rozličně to vykládati měli. Nevím,


Č. 2. Lístek Třikrálovy.


*) Za hejtmany zemské pro dobu nepřítomnosti'své v zemi ustanovil Ferdinand I. v září r. 1531 Jindřicha Berku z Dube a Volfharta Planlnara z Kynšperku.

Předchozí   Následující