Předchozí 0224 Následující
str. 213

a ne z Hluboké. Z Třeboně dostala se ta píseň přesazováním čeládky do Lomnice a na Veselsko.

Když r. 1822 pruský král v prosinci a brzy po té dne 1. ledna 1823 týž car navštívili knížete Josefa Schwarzenberka na Hluboké a odtud, jak dí připiš krajského úřadu z Č. Budějovic, slavnostně odjeli: vzniknul 3. variant, zapsaný od K. Weise.

Tehdy (r. 1823) píseň byla na Hlubocku upravena a vzniknul tu hlubocký 5. verš (iřeboňský vypuštěn), který se týče carova orání a je — nehistorický ! Jak archivní zápisy, tak Fajtl sám doznávají, že robota odpuštěna nebyla; vždyť se vůbec o tom tehdy nemluvilo. Tak si tvoří tradice již 7 let po skutečné události libovolně pověsti a písně, odchylné od historického fakta. (Pozn. red. Za další zprávy a výklady prosíme.)

@P@IV. Dr. Čeněk Zibrt:

IV. @A@Dr. Čeněk Zibrt:

Wenzigův záznam pověsti r. 1860. *)

Nevíme, odkud čerpal r. 1860 Wenzig**) pověst o carovi Alexandrovi I. oráčovi z Hosína, zdali z Topografie Sonimrovy nebo snad pumo z lidové tradice, když výslovně praví, že ukazují u Hosína památné pole, kde car oral. Doslova píše : U Hosína, vesnice ležící mezi řekou Vltavou a silnicí ku Praze vedoucí, ukazují pole, na kterémž císař ruský Alexander I. roku 1815 oral. Ubíraje se z Paříže zpět na Rus, meškal několik dní na Hluboké u knížecí rodiny Švarcenberské. Procházeje se dne 19. října po okolí, přišel k tomuto poli, zoral celou brázdu a sedláka, jemuž pole náleželo, obdařil, dal mu 6 louisdorův, zlatých peněz francouzských. Památný tento pluh chová se až posud na knížecím zámku na Hluboké.

@P@V. Dr. Čeněk Zibrt:

V. @A@Dr. Čeněk Zibrt:

Báseň Bedřicha Pešky : Cárský pluh r. 1876.

Pověst, jak ji zapsal J. Wenzig, dala podnět skladateli bá«ní pro mládež. B. Peškovi, ku básni »Cárský pluh«, kde látku známou básnicky zpracoval. Vydal ji jako první číslo ve sbírce : Šestero pověstí Šumavských. Sepsal Bedřich Peška. V Praze, 1876 :


*) Za upozorněni děkuji p. adj. kníž. Sehwarzenb. archivu v C. Krumlově, příteli váženému, Hynkovi Grossovi, jenž mně přislíbil další podrobnosti o této události.
**) Josef Wenzig u Jan Krejčí, Der Böhmerwald, Natur und Mensch, Prag, 1860, str. 338.: Bei Hosin zeigt man einen Acker, auf welchem der russische Kaiser Alexandr I, als er sich 1815 auf seiner Rückreise aus Paris einige Zeit in Frauenberg bei der fürstlich Schwarzenberg'schen Familie aufhielt und am 19 Oktober in der Gegend lustwandelte, mit dem Iftuge nach der ganzen Länge des Ackers eine Furche zog, worauf er den Besitzer, einen Bauer, mit 6 Louisd'or beschenkte. Der Pflug wird zum Andenken noch im Schlosse Frauenberg aufbewahrt.

Předchozí   Následující