Předchozí 0253 Následující
str. 242

Výběr vyobrazení poučuje o všech podrobnostech, jak byly figurky robeny, za doby starší i novější. Dokazují, že naše figurky t. j. z Cech, jak je vyobrazil a popsal řed. Fr. Lego a assist. V. Fabian, shodují se navlas s bavorskými figurkami a potvrzují výsledky výborného díla Dra Rieh. Andrea, že totiž obyöej omezuje se na oblast kmene bavorského a z Bavor že se dostal do sousedstva, do Čech jihozápadních při hranicích bavorských.

Knihu doporučujeme všem, kdož se chtí obeznámiti nejen se zajímavou látkou, vzorně zpracovanou a týkající se také studia lidovědného českého, nýbrž a hlavně s příkladnou methodou, jak mistr tak osvědčený jako prof. Dr. Rieh. Andree, dnes takořka náčelník nás všech, kdo se


Č. 12. Železná obětní vřela. Z Nýrská v Čechách.

obírají srovnávacím studiem národopisným, umí materiál roztříštěný seskupiti logickým postupem v ladný celek, v knize, které dodávají hojné, názorné a jemné illustrace od firmy Viewegovy ceny zvláštní. Knihu považujeme za základní dílo moderní literatury v oboru studia lidovědného.

Čtenáře a spolupracovníky Českého Lidu prosíme, aby nám zasílali další a nové zprávy z Čech o obětování železných figurek zvířecích.

J. Hille:

K dějinám roboty z obce Slatiny.

Obec Slatina (v soudním okr. horažďovickém) rozdělena byla ještě na počátku XVIII. století ve dvě polovice, z nichž každá měla své samostatné držitele. Jedna polovice vsi se zámečkem a poplužným dvorem náležela rytířům Kunášům z Maohovic, kdežto druhá polovice s krčmou byla nadačním statkem špitálu sv. Petra a Pavla v Horažďovicích. Václav Kunáš z Maehovic a na Slatině, chtěje se státi pánem eelé obce, koupil nejprve hospodu a potom vyjednával o prodeji pěti stavení s majitelkou panství horažďovického, kněžnou Eleonorou z Manns-feldu. Jednání skončilo tím, že kněžna postoupila před r. 1731 Kunáši


Předchozí   Následující