Předchozí 0255 Následující
str. 244
J. M. Slavičínský

Na schodě.

Valašské obrázky.

Vpalérni byío plno fabrykantů. Keřísi stáli kole šentyša, co býl samý járek923) vyškrábaný od sirek, a platili staré dluhy, poznačené na dvércoch, aby zas po neděli mohu dětať nové. • Druzi seděli póza stoky a zpívali pěsničky. Ale už né takové, jak prvéj sa zpívávaly, leč takú zmjatu :924)

A vy chlapci chudobní,

de ste peněz nabrali?

A tá naša nevěsta

měJa peněz štyry sta,

my sme jí to ukradli.

Dyž sem seděl v áreště,

v Hoiomúci v městě,

nic ně tam nebyio,

lebo ňa těšiío

čérnojoké děvče.

Starý" Sula si stanúi k šentyšu a napil sa běleny. Keřísi mu začali zpívať:

Ešče néni po výplatě, Sula už stojí v kabátě, ponáhlá9") do palérně, de goralka dobrá je.

Ja, střelu jasnú! praví Sula. Na práci nám utřhajú a na gořaice přirážajú. Všecko ten chudobný člověk musí zapiatiť. A ešče všelijaký hyd na člověka leze. Mjél sem v kapci kúsek chleba, aj ten ně »Ktobu-čané«926) zežhrali, tož od oběda sem nemjéí v hubě. A já su takový, jak nevidím chleba, už mám hiad. — Ale »za zub« ste si přeca dali? — Ó, ja, na to já nezapomenu. Aj dyž idu spať, dám si za zub. — A dy-byste to v noci zhutli?927) — Aj sa ně to už dysi podařilo. B2S) Zdálo sa ně, že jím viřtlu.

Sula chvíst žútýma slinama přes eelú šenkovňu a vykládái potom, jak dysi mjéi na kranci na kamnoch v papírku baga a nasypal si ju ráno do kyseiéj polévky namísto pepřa. A takú chuť y tom našéi, od téj si dává bagu do polévky.

Bagovali všeci, aj síobodní. Dež to bývalo prvéj čuť! Ale ve fa-bryce nesměli kúřiť. Dyž vyšli z fabryky, tož teprú si z fajky zakúřilí, a nekeří bagovali aj tak ; už tom přivykli, aj to bylo íacinší. Goralku beztoho pili bělenu, tú nájíacinší, co si v ní enom Žid umyje nohy, jak sa praví. Nede ju aj z děťma jídali z mise na snídaní, nadrobjaei si do ní chleba. — Za Karolú přišla céra s chlapcem. Dái jí výpíatu, enom si necháí kerúsi šestku na útratu. Špasovál s chlapcem, dožírái ho92S) a


9") samá rýha. 9") bezcennost, brak. 9i5) pospíchá. 926j švábi. •¦>") spolkli. 92*j přihodilo. 9í9j škádlil.

Předchozí   Následující