Předchozí 0309 Následující
str. 298
Emil Průcha:

Svatý a zlatý Otčenáš.

Ptala jest se rodička Boží svého nejmilejšího synáčka, kterak a jak on ten celý tejhoden před svým hořkým umučením ztráví: Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na květnou neděli? Má nejmilejší matko, tehdy budu veliký král, vejda do Jerusalema, budu tam kázati a učiti, mnoho lidu mi uvěří. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na veliký pondělí? Má přemilá matko, tehdy budu mdlý a nemocný, žádný mi nebude občerstvovati a do chrámu pomoci nositi. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na veliký úterý? Má přemilá matko, tehdy budu veliký vandrovní, budu vandrovat od jednoho města k druhému, aniž budu spát jako tuto druhou noc. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na velikou středu? Má přemilá matko, tehdy budu od falešnýho Jidáše zrazen a za 30 stříbrných prodán. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na Zelený čtvrtek? Má přemilá matko, tehdy vstoupím na horu Olivetskou, pro ouzkost smrti budu se tam krví potit, tam budu od nevěrnýho lidu jat a od jednoho soudce k druhýmu veden. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na Veliký pátek? Má přemilá matko, ten den budou mé ruce a nohy na vysokém kříži přibity, potom mně můj bok kopím otevřou, z něhož krev a voda poteče; pak přijdou od otce mého nebeského poslaní, Josef a Nikodém z Ari-mathie, ty tělo mé s kříže sejmou a položí ho na tvůj klín, kdežto meč žalosti duši tvou pronikne, tak že až do hodiny nešporní ležeti budu. Můj nejmilejší synu Ježíši, co budeš na Bílou sobotu? Má přemilá matko, tehdy budu do nového hrobu pochován, zůstanu v něm ležeti až do velikonoční neděle, ten den vstanu zase z mrtvých a vstoupím do před-peklí svatých otců, a uvedu je do království nebeského a protož všecky mše sobotní tobě obětované budou a všecky dítky v kolíbkách zemřelé tobě poroučené budou. Na to řekla Maria Panna : Kdyby některý člověk tento svatý a zlatý otčenáš za často sobě rozjímal, smrt mého nejmilejšího synáčka, Bůh mu bude milostiv a duši jeho občerství a na tom světě, začkoli jej ve jménu Krista prosit bude, obdrží. Přispěj nám ku pomoci, blahoslavená Panno Maria, zachovej nás ode všeho zlého duše-i těla. Svatý Bože, Svatý silný, Svatý nesmrtelný, smilujte se nad dušičkami v očistcových mukách pozůstávajících. Amen.    (Bilinka.)

@NZ@Otázky a odpovědi

* „Prašivý" masopust. (J. F., uč. v K.) Říkalo se tak masopustu, kdy v celé osadě nebylo ani jediné svatby. Tak aspoň vykládá Skopalík, Záhlinice II. 51.    Zbt.

* Bozi muka. (Další zprávy). J. Tanner líčí v knize Muž apoštolský, v Praze, 1678, život a apoštolskou činnost Albrechta Chanovského.


Předchozí   Následující