Předchozí 0311 Následující
str. 300

na voeel tloukl, chhc oheň všelikých žádostí a rozkoše v nás zapáliti, pokudž my jemu troudu, prachu neb bab uši našeho skolení nepodáme, nic nevyřídí, lomcuj tehdy, ďáble, jak chceš, bez svolení uškoditi nemůžeš!-

    Č. Zíbrt.

@NZ@Směs

* Stížnost osadníků na faráře pro přílišné koledy a pomlázky r. 1718. Jak známo, byli osadníci povinni svému faráři mimo desátky také různými menšími dary, jako byly na př. koleda o Vánocích a pomlázka o Velikonocích. Zajímavý zápis o stížnosti sedláků na faráře pro libovolné zvyšování těchto dávek zachován jest v relacích kommisse visitační (Zemský Archiv, Budějovicko 10. N. 5, N. 11.) z r. 1718. Osadníci faryBíléHůrkyna panství Hlubockém (zvaní souhrnným jménem »Podlešáci«) »naříkali jednohlasně, že farář při vybírání koledy příliš se spouští, že každý celý rolník musí dávati 2 vošatky obilí a 3 kr. peněz a koláče (Kolažen geben muss), což přece děje se proti knize církevní z r. 1641 (jak praví kommisse), v níž se praví : »povinni jsou všichni osadníci panu faráři s koledou vánoční a vejcemi velikonočními, však jeden každý dle své možnosti a co z lásky učiniti chce, podobně i chalupníci< (tedy beze zmínky o obilí a o penězích). Kommise tedy toto jednání farářovo odsuzuje a zakazuje mu pro příště žádati více. Týž farář žádal totiž od Plástovických také vyšší desátky a při velikonoční zpovědi od každého lístku zpovědního % kr., což je prý proti »Canones et Reverendissimi mandata« a děje se to »more lutheranico« a vzbuzuje u lidu »grosse Odiosität«. Podobně o Velikonocích žádal farář »zu viele Vejcen als Pomláska«. Proti všemu byly stížnosti.    Vojtěch Novotný-Kolenský.

* Dětské říkadlo 3 roku 1617. Jesuita Šebestian Vojtěch Scipio (Berlička) Plzeňský ve své polemice proti spisu Adama Klementa Oujez-deckéko O manželství kněží, pod názvem »Bezženství kněžské, starodáv-ností, důvody, jako i příklady provedené, a proti nedůvodné ženitbě kohosi Adama Klementa Oujezdeckého, hlasatele u sv. Václava nad Zderazem, v Novém Městě Praskem postavené«, v Holomouci, 1617, na str. 119 v pá-smu výkladu polemického zachoval zajímavé, pokud vím, svého druhu posud jediné říkadlo dětí českých z tehdejší doby : »Žádnej neumřel zimou pod peřinou, krom Petra Blázna, o němž děti zpívají:

Bombe lombe, kdo je to umřel ? Petr Blázen pod polštářem.

Umřel zimou pod peřinou. Umřel horkem pod houborkem.

Hleď, Klímo, hleď a šetř se, ať by tak u sv. Václava vyzvoněno nebylo

    Č. Zíbrt,

Předchozí   Následující