Předchozí 0339 Následující
str. 323

@I@1@Č. 1. Domažlice J. F. Hruška:

Č. 1. Domažlice @A@J. F. Hruška:

Obrázky a zkazky z Chodska.*)

1. Když chodil Pán Ježíš po zemi.

Prostonárodní legenda. Dle podání Sim. Pelnáře z Oujezda na Chodsku.

Hdyž eště chodil Pán Ježíš se sv. 'Petrem po zemi, přišli teký do jedny vesnici, v ty vesnici hned na kraji stála hu cesty chaloupka ha z chaloupky bylo slyšet pláč a nářek náramnyj. Pán Ježíš se svatým Petrem se zastavili a poslouchají. Povídá sv. Petr: >Pane, tám se něco stálo; abychom se tám podívali, povídá, co je to tám jaký.« Sv. Petr si myslil: Bure li plátno pomozt, jak von Pán Ježíš pomůže.

No, bylo dobře. Pán Ježíš svolil a šli tera do chaloupky. A z chaloupky takuvá chudoba koukala ze všech slrán. Doch na střeše držíl jen mech pohromadě, a to eště jenom místy, ve voknech míli v několika


*) Pozn. red. Pod tímto názvem budeme uveřejňovati novou řadu příspěvků z péra povolaných znalců chodského kraje i lidu, zvláště prof. J. F. Hrušky. Jindř. Baara, J. Kitzbergra, Pant. Engla a j. Z Chodska uveřejnili jsme již mnoho vyobrazeni. íí nim přidruží se nyní další řada, kterou s osvědčenou svojí laskavosti přispěje p. Max Duffek, okr. starosta v Domažlicích, neúnavný pracovník všude, kde jde o zájmy lidu chodského, autor roztomilé knížky „Chodskem. Průvodce po Domažlicích a okolí" (objednávky vyřizuje odbor Klubu českých turistů v Domažlicích za 60 hal). Půjde o vyobrazení všeho druhu, jímž by byl znázorněn kraj i život na Chodsku. Vyobr. č. 1. (str. 338.) uvádí do královského pohraničného města Domažlic a vyobr. č. 2. (str. 329) poskytuje pohled na malebné náměstí domažlické. C. 3. (str. 330), vyobrazeni chodské osady Trháno v a při potoce Cerchovce a č. 4. vyobrazeni vesnice Kouta (str. 331) v krásné poloze, v lučnatem okolí, vroubeném vrchy, lesem porostlými, z nichž vystupuje do popředí Rýzmberk se svoji bělavou věži.

Předchozí   Následující