Předchozí 0345 Následující
str. 334

Obyßej tento provádí se podnes, nejvíce v Bratrouchově (okres Vysoké nad Jizerou) a v nejbližším okolí; okruh jeho je celkem malý. Vznikl v době, kdy nebylo možno na vesnici dostati dobrých kvasnic a kdy bývala mouka špatnější. Pečivo se nedařilo, bylo jako stlačeno, tvrdé, lid takovému pečivu říká »brousky« (i známé »tkaničce«, jež někdy při dolní kůrce chleba bývá, říkává se brousek). Není divu, že v době, kdy se rozmanitým čárům věřilo, přičítali jim lidé i pokažení pečiva. Nyní ovšem již zvyk tento mizí, poměry se změnily, po vsi přeběhne sotva jeden brusař; poslední dobou se zvyk zvrhá. Některé případy: Za večera dopraven byl brusař do třídy ve škole; ráno paní řídící jde do třídy zatápět a vidí u stolu jakéhosi pána. Běží rychle do kuchyně a volá: »Ta-tíku, vstávej, je tu p. inspektor!« Jiný: Brusaře pověsili na štědrý večer na břízu vedle cesty. Ráno na hod Boží vánoční žena jedna z povzdálí jej vidouc, považovala jej za skutečného oběšence a přivolala zástup lidí. Znova tento brusař byl vhozen na trať! Strojvedoucí jej spatřil a v domnění, že je to osoba, zastavil vlak. Příhod podobných mohlo by se uvésti celá řada.

Madlenka Wanklovd :

Dětská říkadla z Vlfavoftna.

Karel, do lesa zajel, nevěděl kudy, koupil si dudy, neuměl na ně hrát.

*

Had leze z díry, veze sebou kníry, bába se ho lekla, na kolena klekla. Támhle je černý dům a v tom domě páni, vaří kaši ze smetany, ¦čím ji mastí, čím jí jí.

Had leze z díry,

veze nové knihy,

bába se ho lekla,

na kolena klekla,

bábo, se mne nelekej,

na kolena neklekej

Támhle je černý dům,

v tom domě černá paní,

vaří kaši, čím ji mastí,

kolomazí, čím ji jí,

lopatou, našel bábu bezzubou.

*

Had z leze z ďry, má dlouhé kníry, na hlavě má čepici a pod ní má bukvici.

*

Mastná lžička, jitrnička, suk, brk, ven.

*

Vedu, vedu andělíčka,

okolo Božího kostelíčka,

klekni a ruce sepni.

Kdes byl? — v lese, co's tarn dělal? — sekal dříví, kohos's potkal? — kněze, co ti dal? — housku s medem, jak si mu řek'? — zaplať Pán Bůh! třikrát zakokrhej, ani se nezasměj!

*

Majne libé,

majne libé,

pod hruškárum sedárum,

tak tam dlouho sedárum,

na hruškárum snědárum.

Ševcové jsou velcí páni,

jen že chodějí bosi,


Předchozí   Následující