Předchozí 0346 Následující
str. 335
šli na špacír do zahrady, poštipaly je vosy. Jeden uměl trochu německy, pořád křičel „vos, vos, vos", aj, tu jedna přiletěla, hned měl jako okurku nos.

*

Náš tatíček nebožlíček, dej mu Pán Bůh nebesa, on vozival staré babky na trakaři do lesa. Anyky, manyky, cuky dyde, ábu, fábu domine, ece, pece, nové dece

draus

*

Když jsem sloužil na podhájí, měl jsem nové šaty, kabátek byl paplro\ý, kalhotky slaměný, klobouček byl z pavučinky, za ním myši pírko, a tak se mi dařívalo to mé milé dílko.

*

Jeden dva, to jsem ja,

jeden tři, to jsme my, jeden čtyry, vylez z diry, jeden pět, trhal květ, jeden šest, ten měl čest, jeden sedům, vyšel před dům, jeden ošum, ten měl rozum, jeden devět, ten byl medvěd, jeden deset, zůstal viset — to jsi ty!

*

Zrzi, zrzi, co mě mrzí. ta zrzavá palice, chtěla škrtit zajíce; nemohla ho uškrtit, musela ho utopit.

Paci, paci, ručičky, táta koupil botičky, a matička metličku na nlačtivou holčičku.

Antonín Kostinec:

Ještě o Sfříbrském ostrůvku.

V 2. č. »Českého Lidu< uveřejnil článek o stříbrském ostrůvku p. řed. Fr. Zákrejs. Mezi řádky viní Plzeň, že nekoná svou povinnost vůči české menšině stříbrské, nýbrž skládá ruce v klín. Článek ten vzbudil v Plzni nepříznivý dojem, ježto učiněná výtka je nespravedlivá. Jednali jsme o něm též ve výboru Nár. Jednoty Pošum., která má především na starosti ostrůvek stříbrský, a bylo mi uloženo, abych vylíčil, «o bylo z Plzně vykonáno pro Sulislav a okolí.

Národní ruch probuzen byl na Stříbrsku z Plzně; stalo se to osobním stykem (Schwarz, Peták, Čipera a j.), působením českých kaplanů ve Stříbře (Čermák, Tumpach a j.) a působením akad. spolku plzeňského »Radbuza«, (slavnosti, přednášky, knihovna). Péčí Plzně zřízeny byly ma-tičné školy v Sulislavi a Vranově; Plzeň starala se o zřízení fary v Su-lislavi a vede nyní sama celou akci (obec převzala patronát; zásluhou plzeň. předáků doplnil p. Fodrmayer velikým darem potřebný fond pro faráře ; nyní shání se náklad na stavbu fary, ježto budova, Králencovými darovaná, nebyla uznána za způsobilou, z Plzně platí se náklad, jehož


Předchozí   Následující