Předchozí 0365 Následující
str. 354

nezná ani osobně svého kněze. Ještě více než mši svaté vyhýbají se mnozí, zvláště mladíci a mužové, kázání. Těch je dobrá polovička z těch mladíků a mužů, kteří do kostela chodí.

Ze své zkušenosti chci tu udati příklad z farnosti, v které jsem již skoro 10 let. Farnost naše skládá se z městečka Chroustovic asi o 145 číslech a z 9 přifařených osad. Krajina je v rovině uprostřed mezi Chrudimí a Vysokým Mýtem, rolnická, z řemesel jen obyčejná domácí řemesla se tu pěstují (krejčí, ševci, nyní hojně švadleny). Jsou tu 4 velké dvory knížecí (jeden z nich biskupský), jedna velká cihelna soukromá. Obyvatel tu napočteno katolíků 31. prosince 1900 2857, evangelíků je asi 70, židů asi 30. Rolníci t. zv. statkáři téměř zde nejsou, jen střední rolníci, hojně chalupníků, domkářů a čeládky dvorské. Jak je to tu s návštěvou služeb Božích? Počítejme nejdříve, mnoho-li má býti katolíků v neděli a ve svátek v kostele. Průměrně počílám, soudě dle dětí, které ročně nově do školy nastupují, a dle dětí, které ročně vystupují, že ročně katolických dětí a tím i věřících nastupuje 55. Děti dle zákona církevního byly by povinny od 7. roku k návštěvě kostela, avšak u nás v Cechách třeba posunouti hranici výše, asi k 10 letům, tak že by tedy asi 550 dětí nebylo ještě vázáno chodit do kostela. Tato hranice je shodná i s věkem, v jakém se přistupuje k sv. zpovědi, a proto možno se jí přidržeti, tím více, máme-li zřetel na skutečné poměry života venkovského. Z dalšího věku lidského třeba učiniti průměr, ježto někteří brzy zemrou jako mladíci a panny, jiní dlouho trvají jako stařeny a starcové. Majíce k tomu zřetel, můžeme asi 50. rok učiniti konečnou hranicí, tak že by tedy 40 let trvala pro každého průměrná návštěva kostela. Při ročním průměru 55 osob, které přijímám pro tuto dobu, bylo by tedy celkem asi 2200 katolíků povinno k návštěvě služeb Božích. Než počet tento není přece definitivní; třeba od něho odpočítati neduživé, kteří nemohou služeb Božích se účastniti. Počet jejich není ovšem možno přesně zjistit, snad ale nechybím, když řeknu, že aspoň je třikráte takový, jako roční úmrtí dospělých, tedy celkem asi 150 osob. K tomu pak třeba ještě odpočítati všecky ženy těhotné a kojící, jak všeobecně známo, což činí průměrně ročně 80 až 100 osob, tak že by tedy asi 1950 osob bylo povinno návštěvou služeb Božích. Jsou ovšem ještě jiné mnohé příčiny (chudoba, náhlé případy a p.), které osvobozují od návštěvy, budou však připomenuty později, zde nám jde o názor, jak daleko se má vyhověti přikázání Božímu a církevnímu.

Tu pak přišel jsem zkusmo k těmto výsledkům. V obyčejné průměrné neděle a svátky účastní se u nás obojích služeb Božích asi 700 až 800 osob, tedy 35.8%—41% povinných, v doby slaběji navštívené klesne tento počet na 500—550 osob, tedy 25-6—282%, o velkých svátcích a hodech Božích stoupne návštěva ta na 1600 —1800 osob, tedy 82 - 92.3%.*) Kostel má místa pro 1100—1200 osob. Přesněji mohu


*) Kdyby se počítali ti, kteří jdou jen odpoledne, byl by průměr ještě příznivější.

Předchozí   Následující