Předchozí 0371 Následující
str. 360

//. Mravnost.

Jestliže při nábožnosti třeba hlavně postupovati dle krajin, území, při mravnosti děje se zkoumání hlavně podle jednotlivých stavů, ovšem na podkladě onoho poznání krajinného. Jako nábožnost tak i mravnost má jevy dobré i zlé a obojí jsou bud více jednotlivá fakta, buď více nálada.

a) Při mravnosti povahou více rázu jednotlivých faktů nejdříve přijdou v úvahu jevy mající za obsah chování se jednotlivce k sobě samému. Tu pak třeba především si všimnouti požívání pokrmu a nápoje. Poměry u jednotlivých stavů jsou tu velmi různé; celkem však stavy střední i tu nejlépe si vedou. Vrstvy nižší a vyšší lidu jsou více již oddány nestřídmosti; najdou se ovšem i celé obce, hlavně v horách, že kořalky užívají ráno a jindy na míse místo polívky, ale přece celkem opilství mizí následkem novověké osvěty ; lidé se více stydí než dříve býti opilými. Je to věru podivného něco, že dříve při dobré nábožnosti lidu někdy celé rodiny vymíraly záhy opilstvím, ba celé obce byly jím prosákly. Tímto způsobem mnoho usedlostí se roztrhalo, mnoho i zpustlo. Za to přibylo mlsnosti mezi lidem. O dřívější jednoduché a silné stravě lidové nyní není řeči; je to samá káva, buchty z nejlepší mouky, maso a pod. Lid náš žije nyní proti dřívějšku zcela jinak. Go nyní děti i v poslední vesnici dostanou různých cukrovinek, pomorančů, fíků a p., o tom dříve nebylo ani zdání. A jsou to opět lidé z průmyslových závodů, dělníci, kteří takto vše utratí. U rolníků hojně je rozšířena h o n i t b a a často i pytláctví; toto i u mnohých mlsných z lidu nižšího. Mnohý by si mohl zajíce snadno koupiti, ale ukradený chutná mnohem lépe. Go neštěstí, nemocí, ba i smrtí z toho vzešlo, mnohý zajíc, i kdyby zlatý byl, nestojí za to. Ale sebe větší pohromy neodslraší jiné pokračovati v tom dále.

Dále přichází v úvahu hospodaření. V tomto ohledu celkem možno dáti lidu našemu všechnu chválu; ba mnozí hospodaří až přes příliš. Lidí nehospodárných, marnotratných celkem je jen málo; nejvíce opět mezi dělnictvem a rolnictvem. Domkáři, chalupníci, mnozí dělníci po letech usilovné práce dodělávají se přiměřeného postavení. I řemeslníci a obchodníci dobře si tu počínají, ačkoliv spíše u nich se vyskytnou nepřístojnosti. Marnotratnictví, nedbalost úplná není hojná; percentuálně jednotlivé případy skoro mizejí. Více a nebezpeěněji nyní působí zavládlá nádhera v šatstvu i mezi nejprotšími; mnoho je nyní, zvláště ženských, které všechno, co vydělají, dají na parádu. U mužských zase neblaze působí přílišné kouření a hraní v karty ; karbanictví posud^ je hojně rozšířeno. Celkem v hospodaření, v pracovitosti viděti značný pokrok. Každý nyní mnohem lépe využitkuje času než dříve, vždy více se ukazuje lidem, že čas jsou peníze; nejlépe to viděti při posvícení a poutích. Kdežto dříve 2—3 dni to oslavovali, nyní hned v pondělí se pracuje, nanejvýš že posvícenské pondělí mají někde prázdno. S pracovitostí u některých je


Předchozí   Následující