Předchozí 0456 Následující
str. 445

@NZ@Otázky a odpovědi

Kohout a sv. Vít na Hradě Pražském.

(Jos. P. v P.) Krolmus, Hanuš i jiní čerpali z Beckovského, Krve nevinné žíznivý vlci Dioklecián a Maximian . . . Nalézají se také zde všeliké památky kostela sv. Víta na hradě Pražském se dotýkající, které k potěšení vlastencům milým v krátkosti jsou sepsané, v Praze, 1697, str. 481-2: > . . . Aby pak sv. Vácslav nějaký obyčej svým Čechům zanechal, černého kohoula sv. Vítu obětovati dovolil, ano i poručil, kterýžto obyčej u mnohých Čechův dosavád trvá, kteří pamatujíce rozkaz sv. Václava, nejenom kohouty, ale i kuřata jakékoliv barvy o slavnosti sv. Víta v témž hlavním kostele Pražském každoročně obětují. Z té oběti povstalo i to, že na knize, kterou sv. Vít drží, tehdejších časův bílý kohout se maloval a do dnešního dne se maluje; však proč předkové naši ne černého, ale bílého kohouta malovati dali, tím nevinnost a panictví sv. Víta vypodobniti chtěli.« Jiné zprávy o tom neznám a tato jest uměle vybájená.    Č. Zíbrt.

Abeceda marcipánová.

Proí. Dr. Rieh. Andree v článku ABG-Kuchen, Zeitschr. des Ver. f. Volkskunde in Berlin 1905, str. 94-6 podává vyobrazení a výklad marcipánového pečiva pro děti s abecedou. Pamatuji se nejasně, že jsme podobné marcipáný kupovali na poutích. Kdo zná podobu pečiva toho, prosíme za kresbu a za článek.

    Jan Soulek.

Lidové pověsti o „frajmauřich" (svobodných gednářích).

Co si vypravuje lid o nich, jak si vysvětluje jejich působení, jak věří o jejich moci čarovné? Rád bych použil materiálu tohoto v monografii o poměru svobodného zednářstva k alchymistům.    Otakar Zachar.

Stavby lidové.

(D. J. na V.). 1. Styl zakopaúski, zeszyt 1. Pokoj jadalny, trešó Stan. Witkiewicza, tablice Stan. Barabasza, W. Brzegi, W. Gosienieckiego i Stan. Witkiewicza, Lwów, 1904, fol., str. 16, 26 tablic; Eugen Probst, Das Bauernhaus in der Schweiz, herausgeg. v. Schweiz. Ingenieur- und Architekten verein, 1904; 0. Schwindrazheim, Deutsche Bauernkunst, herausgeg. im Auftrag der Lehrervereinigung f. die Pflege ???????????????????????????????????????? ätudja nad polskim budownietwem drewnianym, 1. Chata, Krakow, 1903, O Prouskově české knize viz v č. 7. na str 337.    Zbt.

Stín v lidové tradici.

(J. Kysela v P.). Doklady starověké, středověké i z lidové tradice, zároveň s psychologickým výkladem, naleznete v studii Dra F. Pradela, Der Schatten im Volksglauben. Mittheil, der Schles. Ges. f. Volkskunde, XII. (red. Prof. Dr. Th. Siebs), Breslau, 1904, str. 1-36. O studii české (mimo kratší zmínky o pověrách) nevím. Prosím čtoucí za odpovědi, jak lid soudí a jak si vykládá i jakou moc přisuzuje stínu?    Zbt.

Předchozí   Následující