Předchozí 0500 Následující
str. 489

břeskl, doma snášejí potravu na cestu přichystanou, naplněné torby. vorky a vaky, pudla a mosory již na stole přichystány leží. Majitel kotlů místo v kordulce, kdež peníze na výlohy zašité má, omakává, kde je vskutku má. Povoz čeká již na dvoře — pocestní naň usedli. Vozka švihne bičem a už ujíždí. Látku tuto německým čtenářům přeložil Raudnitz ve svých Beiträge für Kunst, Handel und Gewerbe Böhmens. Praha 1844. Počínal si ve svém překladu dosti volně, vynechávaje nezáživné lyrické partie Winklerovy, ale věcně nového nepřidal nic.    H. Opočenský.

Stín v lidové tradici.

(Z Podřipska) Když nevěsta přijde z od-davek, hodí se na její stín hrst obilí všeho druhu, aby byla šťastná s dětmi. — Při pohřbu varuje se každý, aby stín některého příbuzného nepadal do hrobu a nebyl přihozen hlinou. Ten, jehož stín by v hrobě byl, do roka zemře. (Zlosejn.) — Bojí-li se kdo mrtvého, má přejíti v domě, kde nebožtík je, přes práh, neohlédnouti se, na nikoho nepromluviti a stoupnouti si k rakvi nebožtíkově tak, aby stín padal na nebožtíka. Strach hned přejde. (Vojkovice.) —    Fr. Homolka.

První snop do stodoly (zaklínání v XVI. stol.).

Podle starého zvyku vykropí se, křižuje stodola (mlat, perná i hambalky, »kočičkami« od květné neděle se svěcenou vodou, modlí se zároveň: Zdrávas královno . . . Jiný obyčej měli staří. Na desce knihy »Akta těch všech věcí«, vyd. 1547 (exemplář v bibliothece Karla ze Žerotína ve Vratislavi, IV". 423, viz Dudík B., Karl's von Žerotín Böhmische Bibliothek in Breslau, Prag, 1877, str. 33) připsáno: »Když nejprvní vůz vezeš do stodoly, tehdy jdi za vozem; když vůz kamení obracuje, vezmiž tři oblátky a vezmi do střípku vody, a když nejprvnější snop položiti máš, polož to kamení a tu vodu pod ten snop, řekni jim takto: Vy nekřtěnci, teď vám přikazuji, abyste mi tohoto obilí nejedli, leč mi tato kamení sníte a tuto vodu vy-píte ve jménu Otce i Syna i Ducha sv., vše jednoho Hospodina. A to po třikrát říkej, a naposledy řekni Amen!« Kdo to zná?    Č.. Zíbrt.

@PP@Pavouci. Co si lid vypráví o pavoucích, kdo je vidí ráno, v poledne, večer, v neděli atd. a jaké druhy?    Marie Voráčková.
Pavouci. Co si lid vypráví o pavoucích, kdo je vidí ráno, v poledne, večer, v neděli atd. a jaké druhy?@AR@Marie Voráčková.

@NZ@Časové zprávy

Dotazník Průmyslového musea podkrkonošského v Hořicích o průmyslu lidovém a domáckém.

Museum, dne 4. června 1905 slavnostně otevřené, chce si všímati lidového a domáckého průmyslu v Podkrkonoší jemuž s láskou chce sloužiti, jej povznášeti ve směru požadavků moderních, jeho znalost, a rozvinutí po stránce výroby i obchodní prostřed-kovati. Český Lid od začátku má ve svém programu praktické použiti studia lidu českého a vždy se přimlouval i návrhy podával, jak možná těžiti i v umění lidovém i v lidovém průmyslu ze vzorů i techniky

¦


Předchozí   Následující