Předchozí 0501 Následující
str. 490
domácí výroby. Proto vítáme s radostí nový podnik snaživého Musea Podkrkonošského a otiskujeme dotazník, dobře promyšlený a vyčerpávající všecku příslušnou látku. — 1. Místo (kde průmysl domácký, lidový jest neb býval) ? —-2. Druh průmyslu (ruční tkalcovsťví, plátenictví, vyšív-kářství, krajkářství, knoflikářství, košikářství, výroba zboží pleteného z lýčí, rákosu, perlařství, perleťářství, broušení korálů, skleněných drahokamů, výroba zboží ozdobného z polodrahokamů, zboží soustruhovaného, upomínek cestovních, hračkářství, brouskařství, atd.)? — 3. Od které doby se již provozuje: (Zaniknul-li, z jaké příčiny se to stalo)? — 4. Jména, počet osob, které se jím zaměstnávají? — 5. Jest průmysl domácký jich zaměstnáním hlavním (celodenním po celý rok), či pouze vedlejším (v určité doby, v zimě a p.)? — 6. Jaký jest výdělek nynější, jaký před 10 lety a dříve; čím vysvětlují se změny v poměru mzdy? — 7. Jak a komu prodává se zboží vyrobené (zda přímo či prostřednictvím jiných osob a kterých? — 8. Čím bylo by lze zvelebení průmyslu docíliti (subvencemi, zřízením družstev výrobních, zařízením strojů, získáním pramenů odbytu atd.)? — 9. Jiné důležité a vhodné údaje? —10 Zaslání vzorků, předmětů průmyslu domáckého, jež by v průmyslovém museu jako účinná reklama předmětů stále vystaveny byly, bylo by velmi vítáno! — Vyplněný dotazník jest do konce srpna 1905 vrátiti >Průmyslovému museu podkrkonoškému v Hořicích« (ředitel průmyslového musea Václav Weinzettl, jednatel Ant. Rudl). Redakce Českého Lidu jest též ochotna zaslané odpovědi dodati si. ředitelství musea v Hořicích.    Č. Zíbrt.

@NZ@Směs

Pálení čarodějnic v oholí Prahy.

V noci filipo-jakubské, v noci s neděle na pondělí vzplály mohutné ohně na návrších v okolí Prahy, způsobené dle starého zvyku za účelem »pálení čarodějnice Sesílené hlídky policejní sice střežily návrší, ale založení ohňů přece nezabránily. Tak povstal mohutný oheň zapálením hromady slámy na návrší u Libně, dále na křížovém vrchu u Žižkova, na Bohdalci u Michle, u Folimanky na Král. Vinohradech a u villy Bělky v Nuslích. Když zář ohně se rozlila po obloze a mocný sloup dýmu vznesl se k oblakům, přišly hlídky a žároviště rozházely. Jak povědomo, na venkově podobné ohně nejsou zakazovány a u velikého města zbraňuje se jim z důvodu bezpečí a aby se nevyvolal klamný poplach v obyvatelstvu.

(Nár. Listy 1905, č. 119.)

Strč prst skrz krk.

V knize Summa katechismu, v Starém Městě Pražském, 1600, na 1. 2 jest Slabikář český a pod ním pro cvičení tato řada: Blb, chrt, čtvrt, drt, frc, krč, hrb, krt, mls, prst, smrt, trh, vlk, chrk.    Zbt.

Předchozí   Následující