Předchozí 0025 Následující
str. 16
Frant. Lego

Virgule (čarodějný proutek) z Křenoviček na Sedlčansku.

S 1 vyobrazením.)

V literární pozůstalosti bratra svého Antonína, faráře v Jesenici u Sedlčan, našel jsem zajímavý' rukopis, opis zlomku nějaké knížky čarodějné, jenž upoutal pozornost mou v nemalé rníře. Upamatoval jsem se, že mne bratr před smrtí svou žádal, abych mu pro národopisnou část jeho dějin jesenické osady okreslil kouzelný prut, jenž prý se u jistého rolníka v Křenovičkách nalézá. Umínil jsem si nyní dále pokud možno pátrati. Dověděl jsem se, že v Křenovičkách, zcela nepatrné a od světa téměř odloučené vesničee na farní osadě jesenické, žil před lety kovář, jenž vedle řemesla svého zabýval prý se i kouzelnictvím. Kováři a pastýři

vesničtí náleželi k lidem ' zkušeným ; mnoho věděli, zvláště věcí a tajů přírodních si všímali, znali léčení dobytka, což prováděli někdy i zaříkáváním. Proto byli od lidu často za radu a pomoc v potřebách vždy dožadováni. Mnozí z nich byli i písmáci. Takovou znamenitou, ba až pověstnou osobností byl i křenovický kovář.


"Virgule (čarodějný proutek) z Křenoviček na Šedlěansku.

Jest to pro nás osobnost podnes velice záhadná. Od lidí hodnověrných, i od kněží samých, bylo mi zcela vážně praveno, že křenovický kovář prováděl věci neobyčejné, že byl to muž učený, nábožný, dobrý křesťan, žádný kejklíř neb šejdíř, jenž dle sil svých hleděl lidem, v dobrém ovšem úmyslu, zvláště pak lidem chudým a ubohým prospěti. Proto také lidé měli k neobyčejnému muži tomuto velikou vážnost, důvěřovali velkým jeho vědomostem a zkušenostem a věřili v jeho téměř nadpřirozenou moc a sílu duševní. Tajemná činnost kováře křeno-vického nemohla ovšem ujíti i úřadům, s nimiž měl prý mnohé oplétání. V soudních aktech sedlčanského okres, soudu zajisté bychom leccos nalezli, co by nám mnoho v této věci objasnilo.

Zprávy přímé dostalo se nám od syna křenovického kováře, jenž nyní


Předchozí   Následující