Předchozí 0026 Následující
str. 17

jest na výměnku u syna svého v Křenovičkách : »Můj nebožtík otec zanechal po sobě mnoho vzácných knih, byl to zejména starý český herbář a jiné knihy podobného obsahu, které si teta má hned po smrti otcově do Sedlčan odvezla, aby prý ty zlé knihy našemu statku zde škodný nebyly. Mimo to zůstala zde v domě ještě jedna podivná knížka prostřední velikosti. V té byla prý zaříkávání a zaklínání s mnoha červeně malovanými obrázky. Tuto knížku čarodějnou prodali jsme jisté paní z Ameriky za 20 zl. Zde zbyla ze všeho toho už jen tato virgule, pomocí které se zakopané poklady hledaly a pak ješlě tento starý sešitek, v němž jest psáno poučení, jak se duchové citírovati mají, aby jejich pomocí lidé skrytých pokladů se domohli. <

Od syna kovářova vyprosil jsem si virguli, sešitek však mně dáti nechtěl, ježto prý jest to památka po otci, vlastní rukou jeho psaná. Spokojil jsem se tedy s kořistí prvou. Při tom jsem zjistil, že v pozůstalosti bratrově nalezený rukopis úplně souhlasí s textem tohoto sešitku, psaného na starém režném papíru asi v první polovici předešlého století. Shledal jsem, že objevený spisek jest jen zlomkem nějakého většího spisu čarodějného, jejž jakoby nějaký kněz sám byl napsal. Této domněnce nasvědčují slova v části úvodní: »Kteroužto pravdu já tobě přísahám mou kněžskou vírou<, dále pak okolnost, že pisatel se v zaklinadlech stále a důsledně nazývá služebníkem Božím a pak znalost a citování písma sv. Spisek nemá začátku ani konce. Jest litovati, že zvláště začátek se nezachoval. Ten byl jistě velice zajímavý. O léto knížce čarodějné jindy.

Věnujme nyní pozornost virguli neb čarovnému prutu z Křenoviček. Skládá se vlastně ze dvou prutů, zhotovených z mosazného drátu a ovinutých rovněž slabším drátem mosazným. Tyto pruty spojeny jsou na hořejším konci svém ozdobným křížkem drátěným, jehož raménka ukončena jsou drátěným jetelovým třílístkem. Křížek potažen jest pergamenovým výstřižkem z listu nějaké latinsky psané knihy modlitební, v podobě kosočtverce. Kraje lístku pergamenového olemovány jsou zelenou stužkou a skrze očka trojlístků provlečena jest opět jiná stužka. Písmo na lístku jest červené, valně již otřelé, skládá se ze 5 řádek a rozluštění jich jest nyní dosti nesnadné. Pokusil jsem se nicméně o přečtení záhadného toho nápisu, vlastně nápisů dvou, neboť pergamenový-lístek jest popsán po líci i rubu. Na lícní straně se čte:




Předchozí   Následující