Předchozí 0027 Následující

@S18

Zdá se, že nápis na lícní straně jest začátek zkomolené formule zpovědní. Konfiteor trochu pozměněný uveden jest též v čarodějné knížce. Na straně rubní čtou se dosti zřetelně začáteční jména Tří králů a pak slovo b e a t u s. Ostatní jest málo čitelné. Délka celé virgule jest 34 cm.

Syn křenovického kováře, odevzdávaje mi virguli, ukazoval mně, jak se pomocí tohoto kouzelného prutu poklady hledaly. Vzal do každé ruky jeden proutek s křížkem vztýčeným a mluvil při tom nějaké zaříkávání které jsem si zapomněl zapsati. Na kterou stranu se při tom zaříkávání křížek virgule skláněl, v tuto stranu bylo třeba pokladu hledati.

Virguli daroval jsem do archaeologických sbírek Musea král. Českého v Praze.

Antonín Blažek:

Zaklínači mračen.

Z okresu Chrudimského a Nasavrckého.

Zaklínači, hotovíce se k zažehnávání, přiodívali se také zvláště k tomu účelu. Měli prý na sobě dlouhé plátěné kabáty a na hlavě vysoké klobouky.

Zažehnávač zvláště si opatřil žitné zrno, které rostlo po 3 roky na křižovatce. Takové zrno prý na tom rozcestí první rok klíčí, druhý rok roste, třetí rok nese klas. Škoda věčná, kdo takový klas utrhne a pohodí. Když se blíží krupobití a zaklínač jde s takovým zrnem ať k řece, k rybníku neb k lesům, zažene tam také krupobití. (Vorel.)

Jak první 3 kroupy dopadnou k zemi, má zaklínač beze všeho rozmýšlení vzíti je se země a hned spolknouti. Na tu stranu, kam pak rukou mávne, na tu kroupy zažene. (Práchovice).

Chtěl-li někdo mračno krupobitné zavésti na lesy, říkal: Jeden Pán Bůh všemohoucí, ten který kraluje a kralovati bude nad námi svou mocí, dvě tabule Mojžíšovy, tři patriarchové, 4 evangelistově, 5 ran Ježíšových, 6 štoudví v Káni Galilejské postavených, 7 darů Ducha sv., 8 blahoslavenství, 9 kůrů andělských, 10 Božích přikázání, 11 panen zmordovaných v kůru (?) na kolena pochovaných, 12 apoštolů na svět rozeslaných. Totéž měl říkati zpět, tedy: 12 apoštolů . . . , 11 panen . . . atd. Při tom po každé první větu musil opakovati na př.: Dvě tabule Mojžíšovy, jeden Pán Bůh . . . svou mocí; tři patriarchové, jeden Pán Bůh atd. Nezmýlil-li se, zavedl kroupy, kam chtěl. (Žumberk.)


Předchozí   Následující