Předchozí 0034 Následující
str. 25

odnímu museum obětovaná. — 2. Sign. III. D. 8. Poznámka : Z lásky k národu českému a jazyku svému psal tuto knihu z velmi vzácného Výtisku Edvard Počehradský, L. P. 1823.

Máme od začátku v programu Českého Lidu, v každém ročníku, že přetiskujeme vzácné skladby staročeské, jejichž obsah souvisí s úkolem, jemuž Český Lid se věnuje. Knížka Benešovského, tak nyní vzácná, obsahuje zajímavé pokusy o etymologii lidovou v století XVI., zachovala řadu lidových rčení a vzácných slov českých a vedle toho zasluhuje pozornosti také pro národní uvědomění autorovo, založené již tenkráte


2. Blatské výšivky a kroje v Soběslavském museu.

na stanovisku slovanském. Proto neváháme v tomto ročníku seznámiti s doslovným, plným obsahem skladby Benešovského, známé posud jen z ukázek příkladů, kteráž i po stránce filologické (Srí. doklady v Slovníku staročeském Dra. J. Gebauera) i po stránce kulturní jistě vzbudí pozornost a při vzácnosti původního výtisku bude takto jako celek v Českém Lidu přístupna každému, kdo by se chtěl obírati originálními výklady a nápady Mat. Benešovského.


Předchozí   Následující