Předchozí 0039 Následující
str. 30

Příklad oudu: Mluvil Pán Ježíš učedlníkům svým podobenství toto : Podobno jest etc.

Příklad obložení: Zdali nevíte bratří (nebo znajícím zákon mluvím), že zákon etc.

Příklad s dotázkou bodu :

Kolik chleba máte? chléb, kterej lámeme, zdaliž není z dílnosti Těla Kristova?

(Pokračování)

J. M. Slavičinský:

Na schodě.

Valašské obrázky.

V seci sa ohlédli po Trčálkovi. Antoš ani Šale nezačúl. Sede} póza stokem, hlavu ve dlaňách a hledači před sa pomalučky otravoval chrobáka. Už ho trávil dlúho, ale chrobák žhráJ věcéj a věcéj. Ruky sa třásly, hned' ráno byJo třeba otráviť chrobáka. Dnes býl chrobák hodně hladný. Výplata malá, a o poledni idaci z fabryky zešél sa Antoš z Hanču, jak šla na Bobrky na pole. Byla pěkně oblečená, a on jak poíata: kabát rozpaženy,936) z gatí visely švony,937) boty zahňácané . . .938) Antoš přeset na druhů stranu cesty a Hanča mu také vyminúta. Ohled sa — Hanča také. Antoš šéi do sebe. Bylo ho hanba. Zpomjéi si, jak Pavel Taj krabů sa spustíl, až vozí vál kupcom všelico na talidze. 939) Zpívával si v palérni:

Sak . . . magacín

co sem sa já natlačil,

natíačíl, navíáčíl

z Prahy muky.

V takých háboch škaredých choďúvál a v zimě mívál nohy opan-tané94") v hadrách ze žochů, ani co obuť nemjéí. Rozháfláváí sa rukama a chlópál sa pod paže, aby sa zahříl, préj: tělisko, dyž dám do tebe, nemožu dať na tebe. A potom ho našli zmrzlého v járku. 941) Dyby mna dysi tak našli! ... A děti dyž si na to zpomenú, až budu veliké . . . Ob, to je942) život životský! brlomtál Antoš.

Fabrykanti mysleli, že Antoš je tak opilý — no, trklý943) trochu aj býl. Čert jím nedál dobře dělať, kerýsi přines sazí a naraz mu šmír-núl944) po hubě.

Antoš pohled po nich jak vyjevený a tož býl tým směšnější, chlapi sa řehúůali945) hleďaci naň Antoš viďaci před sebú chlapa ze začérněnú ruku, převez si po hubě a ruka mu oslaía černá.


936) roztržený (původně snad pod paží). — 937) cáry. — 938) zablácené. 939) Taliga (z maď) dvoukolový ruční vozík. — 940) ovinuté — 941 ) ve stružce (u cesty). —942) brumlal. — 943) podnapilý.— 944) převezl. — 945) smáli se hlučně. (Kůň řehoce.)

Předchozí   Následující