Předchozí 0068 Následující
str. 59
příšerné historie to byly, které kmotra O. po obci šířila a se kterými se ovšem pod »rouškou tajemství », svěřovala kde které místní klepně. Jak už ale bývá, milé kmotry diskrétnosti nešetřily a tak došlo k tomu, že, pomluvení manželé 0. podalina své sousedy žalobu pro urážku na cti. Okresní soud říčanský osvobodil sice muže P-ové, ji však samu odsoudil na Iři dny do vězení, kterýžto výrok byl také odvolacím soudem potvrzen.    (Nár. Listy 1904, č. 302.)
* Kterak Šíp v Beroune léčil nemoci r, 1905 Před měsícem na své potulné cestě světem zavítal do Berouna Bjhumil Šíp, 31 roků starý dělník z Motočína, zdržel se tam dva dny a zanechal po sobě velmi podivnou upomínku. O sedmé hodině ranní vstoupil Šíp do příbytku Růženy Maškové, ženy topiče v Bsrouné č. 268 — II. a žádal, aby ho přijala na byt a stravu. Když ho Mašková odmítla, šel Šíp k Anně Krčmářové v čís. 257 a ta ho pod střechu přijala. Téhož dne vypůjčil si od ní 2 K 10 h, prý na převoz šatstva a prádla, které ovšem nikdo nepřivezl. Drahého dne navštívil Šíp opět Maškovou a namluvil jí, že s výsledkem léčí skrofulosu. Miskové syaek byl skrofalosní a matka ráda splnila každé přání šibala v domnění, že dítka skutečně pomůže. Šíp hned se dal do práce. Chytil na dvoře kočku, stáhl ji a uvařil, vařící vodou namazal hošíkovi krk a zavázal ho. Mašková slíbila Šípovi, že mu zaplatí, >až jak to pomůže*. Krejčímu Václavu Stadlerovi v č. 286 v Berouně vyprávěl šíbal, že léčí pakostnici. Starý krejčí uvěřil, dle rady Šípový uvařil sladké víno a mazal si nohy a slíbil Šípovi, že mu dá na dva litry piva, když to pomůže. U Čeňka Psohlavce v č 122 v Berouně léčil chlapce proti padoucnici A sice tímto způsobem. Chytil kočku, rozpáral ji za živa, vyňal z ní játra a plíce, které odevzdal Psohlavcovi, abý je vynesl ven k vychladnutí. Mezitím Šíp sebral nůž v ceně 60 kr. (nic jiného v bytě nenašel) a utekl směrem k Járovu. Když se Psohlavee vrátil s kočičími vnitřnostmi domů, nevěděl co s tím a proto běžel za Šípem. Dohonil ho za Berounem, nůž mu odebral a Šíp utíkal dále. Vylíčené případy byly sděleny četnictvu, které po šibalovi zahájilo pátrání. A včera se zjistilo, že hledaný Šíp je ve vězení u okresního soudu na Ovocném trhu, kde byl odsouzen na měsíc pro nedovolený návrat do Prahy. Až tento trest odpyká, bude Šíp dopraven k okresnímu soudu v Berouně, aby se zodpovídal z onoho podivného léčení.    (Národní Listy 1905, č. 49.)
* Vojsko sv. Václava. U Voznic (Hvozdnic) na Králové Hradecku býval borový lesík zvaný »Pašát«. Dnes jest tam pole téhož jména. V >Pašátě« prýštil pramen, o němž podobně se bájí jako o praménku blanickém. Pramen ten vychází prý z jeskyně, v níž ukryto jest vojsko sv. Václava Až bude zemi české nejhůře, vytrhne svatováclavské vojsko •a nepřítele po hrozné bitvě ze země vyžene. Nyní jest pole v »Pašátě« odvodněno trativody, pramének zanikl a pověst o něm upadne snad také brzy v zapomenutí...    Jos. Zikl.

Předchozí   Následující