Předchozí 0096 Následující
str. 87

v rozdílu pátém mělo by tak vyloženo byli : I nazval jméno jich člověk. Nebo není rozumu : i nazval jméno jejich Adam.

Jméno od jmění že Adam jméno má a potom jistý rozum pod jménem svým vlastním. Nebo předkové naši i jiní národové jména ukládali dětem s jistým oumyslem, jako : Libuše od libosti, Václav od věcí sláva, to jest, na všech věcech slavný. My pak když ukládáme jména, tehdy bez rozumu to činíme, nevěda, co jest Petr, Pavel, Marek etc.

Žena zkrácené slovo od živena podlé toho jména, které dal Adam ženě své. A dal jí prý jméno živena proto, že by ona byla matkou všech živých. Protož lépeji by bylo v bibli přeloženo : a dal jí jméno živena, nežli Eva, poněvadž Adam to jméno vykládá přej : protože by byla matkou všech živých. Tehdy živena toléž jest co Eva, anebo Eva živena. A tak slovanský národ maje zření k písmu svatému, dal jest tomu pohlaví takové jméno. A z toho se znáti dává, že jest nejstarší slovanský národ nad jiné. Nebo poněvadž řecká řeč zplodila latinskou, latinská pak německou, tehdy slovanský |azyk od jiného jazyku své řeči vzaté jest nejstarožitnější. Nebo Němci říkají Man od manus, to jest ruka, Weib od Vae,to jest bída, Herr od herus etc. Ale my, muž, žena, pán od svého vlastního jazyku.

Rek od udatné ruky, latině manceps, který rukou svou hrdinsky sobě počínaje slovutného jména dostal. Protož Poláci neříkají ruka, jako my, než renka a tak vykládají to jméno nám rek a iměl bych i to po-vědíti, že Latiníci vzali od slovanského toho slova rek rex. Jako sly-ševše od Slováků že někdo někomu s pochvalou řekl reks. Oni to uchopili a potom nejčistšímu Jonáku říkali rek, a bývalo to, že takové za krále volívali, kteří toho pro svou udatnou raku zasluhovali. Nebo ať se nezdá býti omylná správa : Antenor cum Aenea po zkáze Troje měl jest sebú slovanský národ, jakž i Filip Melanchthon o tom svědčí. A to slovo Trója ukazuje jsouce slovanské, že jsou byli ostatkové Trojánští slovanský národ. Potom pak Eneas spojen byl přátelstvím s latinským králem. A podnes okolo moře adriatského, kde se byli osadili Antenorovi, Jonáci jsou Slováci. A jako my nyní maje mnoho s Němci činiti, jejich mnohých jmen požíváme, tak toho času díti se mohlo. A protož lépe by slušelo, aby naši zemane starožitného rodu slouli Rekové nežli Rytíři od německého slova, poněvadž Reyter jezdec se vykládá, nic více, než že na koni jede; ale rek jest znamenitého oučinku vojenského vejklad.

M u ž od možnosti a moci, nebo má moci všeho, co k jeho povinnosti náleží. Tímto jménem Apoštolé dosti dlouho jmenovali Syna Božího, nesmějíce ho pojednou Bohem jmenovati, až by Krista Pána v srdce lidská mocněji vkořenili.

V 1 a d y k a od vládnouti. Tímto slovem Rusové své Biskupy jmenují a dobře jistě, nebo jejich ouřad na to se vztahuje, aby nad jinými vládli. Kdy jsou se páni naši čeští tímto jménem jmenovati počali, Hájek píše.

Lopot od loupení potu Tím jménem někdy páni v Cechách se jmenovali, ale ti toliko, kteří rukou svou sobě zajímali nepřátely a potom


Předchozí   Následující