Předchozí 0160 Následující
str. 151
Dr. Čeněk Zíbrt:

Matouše Benešovského Philonoma Knížka slovčeských vyložených, odkud svůj počátek mají, totiž,jaký jest jejich rozum 1587.

Voják od vojska, nebo od vojny. Lépeji a slušněji tak jmenovati se má nežli Knecht německy. Kde latině slově miles, v české řeči v Bibli překládači porušeným slovem žoldnéř, to jest Colner, německým kladli dosti neslušně a nepříjemně. A žoldnéři prý spletše korunu etc. lépeji by bylo položeno: katané anebo sprostá vojáci. Nebo jinačejší obyčej býval těch časů utráceti lidi, než nyní. David poručil služebníku svému zabiti onoho, který se chlubil, že jest Saule krále dobil zraněného.

Pán jest jméno veřejné, počátku svého vejkladu nemaje, všem lidem v světě nad jinými moc majícím dané. A nejprve Isaiaš prorok mluví budoucně k kněžím Nového zákona: »A vy, přej, kněží, páni budete slouti.* Ač čeští vykladači někteří z oumysla nepřejíce té poctivosti kněžím, jako v té Bibli, která jest vytisknuta v Normberce, přeložili: »Vy pak prý, kněží, Boží slouti budete.* A potom Melantrich: »Vy pak, kněží, páně budete slouti.« Ale v bibli latinské in nominativo plurali Domini a v židovské i v řecké řeči se nachází. Odtud Řekové vzali nm\ omne, vše nebo všecky ouřady to slovo v sobě obsahuje A snad ono Pan, Deus Arcadiae, etc. také sem náleží.

Stav panský u Čechů jest to, co u Římanů Patricii. Nebo Ro-mulus, král římský, povýšil sto obyvatelův v svém království, kterým přezděl patres. A potom bylo za jiného krále přidáno opět sto a ti slouli Gonscripti patres. K. tomu Cechové zření maje, velmi pěkně přezděli ouředníkům zemským kmete, nebo to jest jméno znamenající věk, lety i rozumem dospělý. A poněvadž Romulus k správě svých poddaných volil takové paíres, jimž všecky ouřady svěřil, lehdy dobře se trefuje našim ouředníkům zemským, že šlovou kmete, jakož pak zřízení zemské ukazuje, když dí: ^Nejvyšší tento nebo jiný ouředník zemský pohání se jedním kmetem z lavic.« V Litoměřicích také ouřad se jmenuje kmete. Když obec římská po vyhnání králův svých sama panovala, bývali mezi těmi kmety rozliční ouřadové, jako: Consules rádce jmenují, ne jako Čechové porušeným německým slovem Purgmistr, ač ani to slovo není německé, ale z latinského od Němců porušené urbs a magister. Z toho oni dělají purgmister.

K m e t e i, poddaní kmetu, kjeho ouřadu náležející vlastně, jako jsu někteří statkové k nejvyšším úřadům zemským v Čechách oddáni, aby na to ouředníci své povinnosti lépe dosti činiti mohli, maje vyživení své odtud.

K m e t i č n a, poddaná téhož úřadu. Ale potom vzešlo to vůbec, že každá poddaná se tím jménem jmenuje.

Ouřad od U a řád, totiž že jest u řádu a pro dobrý řád. Nebo kdež není ouřadu, tu nemůže býti řádu. Latině ordo. Toho slova v české


Předchozí   Následující