Předchozí 0162 Následující
str. 153

et necis potestatem, nemůže slouti vždycky služebník, než někdy chlap, někdy poddaný, někdy pak teprve služebník. Jako oné ženy, která lákala Josefa, řeč servus ille Haebreus, má vyloženo býti, chlap ten židovská etc. A jinde convenerunt omneš servi ad filium Salamonis etc, sešli se všickni poddaní etc. nebo ne služebníci při dvoře, než poddaní ze všech zemí žádali ulevení robot a těžkostí, jakž pak potom desatero pokolení odstoupilo od něho. Také služebníci se v Čechách neprodávají ani nekupují. Opět jinde u sv. Pavla, servi obedite dominis vestris, poddaní buďte poslušní pánův svých.

Otrok od okolo a troky svazky, tak mnoho znamená jako chlap, kterého jonák již z bitvy vede svázaného. Truky, necky, v kterých se vepři paří a svazují.

P a r o b e k. Poláci říkají od poroby pacholek. Parobečku, parobečku čemuž mne spatřáš, kendybych se spodobala, čemuž mne nespatráš, tak zpívají Poláci.

Mládenec v slovanské řeči za dítě malé se bére od malosti.

Malodík, molodeo vše za jedno jako mládenec. Jakási píseň bývala, kde se malodík vzal.

Čáda in genere neutro v slovanským jazyku se nachází a dítě se jím rozumí, u nás pak Čechů vzešlo jméno ženské i mužské, in mascu-lino et feminino. Jako říkáme o ženě: čistá čáda, a o muži: starý Čad. A vůbec zle jmenují šád nebo staří předkové říkali starý Čad, to jest staré dítě, chtíce tím pověděti, že starý člověk po druhé dítětem bývá.

@NZ@Otázky a odpovědi

* Granátníh na skloním XVIII. stol. (Akad. tu. V.) O kroji a stroji poučuje připojený obrázek, ozdoba titulního listu »pisně na rozloučenou c. k. grenadýra s pražskou kráskou«, vydaný r. 1793 v Praze. Zároveň tu znázorněn úbor souvěkých Pra-žanek.    R.

* Had ssaje mléko z hrnka ... Za letošní dovolené v Boleslavsku jednou v podvečer přiběhlo děvče od zahrádky, že tam přes dvorek leze velká žába. »To je hospodář,* pravila ihned sousedka, »taky jsem ji včera a dnes taní viděla. Ale ta se nesmí zabít, žába jako had, to jsou hospodáři v domě. To jednou v jednom statku nechávali dítě doma, když šli na pole a k němu na zem postavili hrnek mléka. Když přišli domů, vypravovalo jim dítě ukazujíc


Kreslil Zd. Laštovka.


Předchozí   Následující