Předchozí 0171 Následující
str. 162

Rukopis Gallašův byl pokládán za ztracený. A. Václavek píše o něm v bibliografii o Valaších moravských (uvádí nedosti správný německý překlad jeho názvu), že se chová ve Františkově Museu v Brně. Laskavostí p. bibliothekáře Dra. č. Zíbrta zjištěno v Brně, že ani ve Františkově, nynějším Zemském museu moravském, ani v Archivu Zemském Moravském rukopis se nechová a patrně roztroušené všechny zmínky o tomto rukopise Gallašově týkají se opravdu drahocenné památky, kterou tuto uveřejňujeme a která všeobecně pokládána jest za ztracenou.

Pouštěti se nemíníme do kritiky a rozboru Gallašovy monografie. Nyní, kdy bude všeobecně přístupna a známa, bude jistě předmětem odborných studií historických, národopisných a filologických. Účelem této publikace jest pouze doslovné otištění vzácného rukopisu jako pramene kulturně-historického a národopisného.

Název: Valaši v kraji Přerovském, praví Arkádové moravští, jejich posvátné hory, obyčejové a národní písně. Vlastenecká brázva od Jos. Heřmana Agapita Oallaše, skladatele Muže Moravské. Před titulním listem je Gallašova kresba: Výhled na Radost v straně západní za Rožnovem. Na rubu titulního listu: Inbumanum est patriam deserere, pa-triam despicere aut in ex tolle habitare. S. Aurei Augustinus. — An vore ille patriam non despicit, qui linguam ejus odit?    J. H. A. G.
Předslovo.

Kdo chce něco pro vlast psáti,

ten má pravdu milovati;

sic kdyby chtěl lžiny psáť,

lépe jest mu tak nechat.

Neb co lžinami zpraví?

Zdaliž rozum, zdaliž mravy?

Lžinyť jenom bloudy plodi

a jen do pekla se hodí;

Bůh je v ohavnosti má, —

pravda jen se mu sama

libí, poněvadž nás k ctnosti

vede, a k zboru moudrosti

odtud mluví k tvému srdci:

Miluj, miluj láskou vroucí,

Moravane, vlasti řeč!



Měj o čest svých předků péč,

nenechej jejich zásluhy

tupit, nechtěj chám být druhý.

Miluj jazyk, jímž tvá vlast

mluví, nalezneš v něm slast.

Ó, poslyš pak hlasu toho

pravdy a važ sobě mnoho,

můj krajane, svojí řeči.

Nechat chámi, jak chtí, bečí

proti ní, ty z Jafetova

potomství jsouc, oná slova

pravdy zachovej v svém srdci.

Miluj svou vlast láskou vroucí,

miluj svojich předků řeč

a měj o čest její péč.

Krátká zpráva o nejstarších obyvatelích nynější Moravy.

Zdaliž Osové — o nichž důmění jest, že k pokolení Slavanskému náleželi — aneb Cimři a Kvádi, národové z pokolení Gothického pošlí, nejstarší obyvatelově Moravští byli, nemůže se nic jistého určiti, protož také všechno, což o tom u kronikářů zaznamenané nacházíme, pozůstává jen pouze důmělé. 0 tom ale nenechá se nikoli pochybovati, že Marko-mani již asi sto let před narozením Kristovým v nynější Moravě bydleli a ji také až ku konci čtvrtého století našeho křesťanského počtu obývali.


Předchozí   Následující