Předchozí 0234 Následující
str. 225

že se na outěk dali a v utíkání sami sebe poráželi. Křesťané ale bdíce tehdáž na modlitbě, viděli Matičku Boží v obloze v tom právě způsobu, jakž se na tomž milostném svatohostýnském obrazi spatřuje, kterýž potom k věčné památce ze stříbra litý a v malém na též hoře vystaveném kostele povděčně chovali a ctili. Poněvadž pak se veliké -množství poutníků na tuto svatou horu scházívalo, poručil hrabě Ján z Rotálu roku 1658 ještě jiné dvě kaple k onomu prastarému kostelíčku přisaditi. Jeho vnuk ale František Antonín z Rotálu, onen veliký, jakž se nyní ještě v svých k spádu se schylujících zříceninách spatřuje, celý z gruntu nový roku 1748 vystavěti nechal. Žel Bohu, že i tento slavný a pamětný kostel s mnohými jinými roku 1784 zdvižen, obraz pak milostný do farního v Bystřici přesazen byl, kdež se také až dosavád vynachází.

Zde na svrchku hostýnské hory od onoho spustlého kostela, při němž se také čistý dům pro duchovenstvo vynacházel, jest velmi obšírný a přerozkošný výhled do kraje. Voda pak, kteráž se ještě roku 1798 dost v hojném pramenu — jakž jsem viděl — ze skály valila, počíná prý patrně ubývati, o čemž nábožní lidé jinač, jinač pak zase zmoudřili světáci posuzují. Víra přenáší hory do prostřed moře, a to jest zajisté neomylná pravda. Bůh jen věřícím působí zázraky. — U našich Valachů nachází se, tuším, i mnoho pověr, jakž o tom na svém místě něco víc povím.

Franěk Paris:

Názvosloví starého mlýna českého.

Díla vodní a jejich části. @PP@) Na potoce (rybníce).

) Na potoce (rybníce).

1. Vodotočina, náhon neb strouha, (horní pro přítok vody do rybníka nebo přímo na mlýn (nápad) a dolní strouha k odtékání (odpadu) vody z kol mlýnských; 2. chobot r: ústí u rybníka neb nádržky; 3 rybník, nadýmácek neb nádržka vodní; 4. hráz, která vodu v rybníce z dýmá (vydržuje); 5. splav se stavidly a podlahou, jimiž se voda zbytečná neb přívaly dešťovými vzedmutá stahuje (z rybníka vypoušlí), aby strž hráze •u rybníka způsobena nebyla ; 6. p r 1 e n í neb k a b e 1 n a, t. j. hradba z tyčí neb latí v rybníce před stavidly postavena, aby rybí násada z rybníka při vytáhnutí stavidla neodploula ; 7. strouha jalová, do které strouha odpadní pod mlýnem vyúsťuje; 7. potrubí = čapich či kanálek se stavídkem nebo špuntem, jímž voda skrze hráz do postele vodní (chybně vantrok) a odtud stavídky na vrch kola a korečků se stahuje (propouští).


Předchozí   Následující