Předchozí 0266 Následující
str. 258

opatřené jsou jen nízkým límcem a obšírnými otevřenými rukávami, kteráž nemnoho delší jest až do půl stehen. Sprostí Valaši nosí ji ven vyvěšenou a černým koženým pásem obtočenou. Prsa kryje soukená aneb kamelotová kadajka, jenž také sluje brunclek na větším díle barvy zelené, kteráž množstvím malých knoflíků opatřená jest. Župan aneb župica jest vrchní soukený oděv neb kabát něco uherského způsobu až po kolena dolů spuštěný a co dvě křídla ven vystřižený, kterýž hochvaldští Valaši barvy temnomodré, rožnovští ale zelené milují. Hochvaldští vrcháři nosí na něm hedbávný, červený, zlatem, aneb žlutým hedbávím krumplovaný opas, kterýž je nemálo vzdobí, a jakýsi zřetel vážnosti jim působí.

Župica sprostých Valachů, zvláště pak salašáků jest z hrubého hů-něného soukna barvy kaštanové, kteréž ale salašáei málo kdy užívají, nýbrž jen v košili a halence pásají stáda, majíce buďto jen plátěné aneb bílé soukené nohavice, kteréž možní Valaši buďto modré neb zelené nosí. Báča na salaši není v stroji mnoho rozdílný od druhých Valachů, krom že on toho tak nazvaného husárku — černé vysoké čepice kloboučného způsobu s dvěma na zadek obrácenými křídly — užívá, kdežto druzí Valaši jen buďto malých širáků aneb čepky z dubového hubáně nosí.

Obuv vrchářův pozůstává v čižmách, kteréž i jiní možnější sedláci, jenž s máslem a sejrem aneb pohankou obchod vedou, užívají, sprostí ale Valaši nosí buďto jančárky — způsob soukených, napřed řemínkem šněrovaných botku — aneb krpce, — způsob střevíců, jenž z kusá vydělané svinské kůže pozůstávají a řemenem se šněrují — bačkory, jančárkám podobný obuv.

Za starého času užívali vSichni vesměs Valaši místo hole obušku, to jest: železné sekerky s dlouhým topůrkem, jenž jim buďto k podpoře aneb bránění se a hájení stáda proti vlkům a nedvědům sloužily, což jim ale za času panování císaře Josefa II. zapovězeno; pročež nynější obuch nemá železného sekáče, nýbrž jen dřevěný, kterýž oni sobě velmi cínem a mosazí ozdobiti znají. K oné potřebě bylo jim v obyčeji i Těšínku — způsob lehké v Těšíně dělané pušky — aneb také pluháku, delšího střelného nástroje, užívati, což jim ale v ohledu zbůjnického zlozvyku přísně zapovězeno jest, takže se žádný Valach, krom Portášů, ani kutého obucha ani pušky nosit opovážiti nesmí, ku kteréžto přísné zapovědí vrchnostenské žaloby, že jakožto výborní střelci mnoho zvěři na ujmu vrchnostenských důchodů postříleli a prodali, víc váhy podaly.

Ženské pohlaví nemá tak krásného švihlého vzrostu. Ony jsou něco tělnatější" a okrouhlejší v svých oudech; nicméně nacházejí se mezi nimi třeba ne krásné, tak přede dosti hezké a sličné osoby. Věcdíl jest ruso-vlasých a modrookých nežli černookých a černovlasých; všem ale vesměs kvete zdraví na jejich červených, boubelatých lícech.

Jejich stroj není ani uherský ani slovácký, nýbrž vlastně valašky, ač co se košile a kordulky tejká, s hanáckým mnoho se srovnává, totižto: hodně škrobené, jen že jejich tacle příliš veliké jsou. Kordulka nemá žád-


Předchozí   Následující