Předchozí 0321 Následující
str. 313

Pak só též tak podobni prskavce; ten v země žere jalovec a také tak má mladý jak drozd. Ten na jaře néspiš zpivá: Janku, Janku kulibat-kulibat-kulibat!

Kožóške to só takoví plesniví ftáee. Maličké ocas má dlóhé. Zpivá: Grr-crr-crr. Hnízdečko má kolaty, zavřeny, jenom dorkó do něho leze.

Rebnikářke só bily a černý hlavě majó. Litá na vodou a křeči: ká-ká-ká. Jinač jo nezastřeli, jenom dež pod stromem stoji, a má sebó psa. Ona hledi na psa a střelec má právo jo zastřelet; ale nestojí za ráno, dež jo ošklobe, má maso jak palec.

Pak só v lese e v zahradách žlove prožlótly. Žlova má hnízdečko na leko ovázaný a to si ji homká. Dež má pršet, to zpivá: tikulikuliju, tikulikuliju, tak jak koná neb kočka.

Káně ta má na névečim stromě ve vrSko tře, až čtere mladý a zpivá: Pilát-Pilát, ale jenom dež má přejit přival. Její mladý žádné nenande, leda přes cívko.*)

Bažanti nezpivajó nijak; kohót dež má pršet, tož křeči: krrrhe, krrrhe, samica nihdá. V pólo krepelke volajó ledi: Poďte žit, poďte žit; korotve krečijó: tirýk-tirýk-tirýk, tak se také svolávajó, dež só roztróšeny.

Na lókách krás táli volajó: kee-kec-kec přes pec! Divoké hol ob sem přeletí až na jaře, v hostym smrko mivá mladý a na pólo žere, a zpivá: ú-ú-ú-ú. Ten tém zpěvem postraší v lese. Hrdlečka ta mivá ledakde v lese v hoštence mladý, a zpivá: krúkrukrú! Ta je plavá, a páseček má na krko.

Strakoši bévajó v trňó a só dvojího brako: só svatojánšči a tito obečejni. Strakoši drohy ftáke chetajó a napichojó e chroste na trní. Zpěv nemajó žádné, sčeká, ale só loze dotěrní, dež někdo de kolem mistá, kde majó mladý, e na čepico be mrcha skoče].

Vod ni kos zeje o vodě a ževi se rebama, je modrónke; zpivá: kýk-kyk-kýk!

Číšce só malince ftáčce; mivajó na palacho mladý; vebrat jich žádné nemůže, det je vidět není mohovito. Ščebetajó: Gele-cele-cele!

Ťohyce, ten přeletí v noce až na okno, a volá: ťú-hyk-byk, a to řikávajó, že někdo z teho domu omře, a bévá to pravda, boď omře někdo hned' nebo po čase. Sově majó mladý v diravým stromě a křeči v noce: Chuchuchú, chuchú! Napřed zahodroje jak morák.

Morák je fták panské, deť ho páni jenom jijó. Morák chodí sképra jak panna. Nelepši se vekrmi ořechama. Napřeď se mosi začit jednérn, drohé deň dajó se dva, třeti tře, a tak to až do třeceti. A od třeceti pak se de na spodek, až k jednemo.

Brabci só stoďnaci a obečéni a křečijó: Črt-črt-črt!

Koře vodní pišči a běhá po vodě a ževi se chrobákama, bahnem a maliěkéma řebičkama. Mladý má ve vodě. Kačena divoká také tak


*) Civka = dalekohled.

Předchozí   Následující