Předchozí 0323 Následující
str. 315

býti věrný ctitel Boží, sám sebe a své manželky moudrým řiditelem. Manželku svou ctěte a milujte, nikdy jí nezarmucujte, jí ve všem dobrým příkladem předcházejte, v bázni Boží ke všemu dobrému vzbuzujte a nabádejte. A tak z ní potom řádnou a spolehlivou hospodyni, pečlivou a starostlivou matku míti budete a co takovou vám ji zde nyní vydávám a odevzdávám. Vy pak, rozmilá panno nevěsto, když předně Pána Boha, napotom manžela svého ctíti, jemu ve všem dobrém povolná, ve vašem hospodářství pilná, moudrá a rozšafná budete: pak budete ovšem ozdobou a okrasou domu vašeho a rodičové vaši jak s jedné tak i s druhé strany budou z vás míti potěšení a ponesou s radostí dni stáří svého do hrobu.

Večer odeberou se všichni svatebčané do hospody, kde zasednouti míní u stolu předem k tomu vyhlídnutého, u něhož ale zastanou již společnost. Mezi svatebčany a společností u stolu nastane vyjednávání o postoupení stolu. Hlavní slovo má družba.

Řeči dtuíby při zasedání stolu v hospodě a odpovědi hostí u stolu sedících. Říkání první: Velice jsem potěšen, rozmilí přátelé, že vás všechny u tohoto stolku při dobrém zdraví a sklenici dobrého piva vynacházím. Kterého zdraví by vám ještě dlouhá léta popřáno bylo, však mi snad nezazlíte, když vás o nějakou maličkost žádati budu. Totiž jak vám snad dobře povědomo jest, že když se v této naší počestné obci nějaká svatba odbývá, že paní nevěsta s paní starou svatbí a se svými družkami u tohoto stolečku své posezení mívá. Tedy vás paní nevěsta zdvořile prosit nechá, byste jí tento stolek na nějakou chvíli k jejímu pohodlí postoupili, začež se vám s celou úslužností odměniti míní. Však my vás nevyhánějíce, nýbrž aby vás pan hospodský k některému jinému stolku poukázal. Načež se s námi dle vaší libosti bavit můžete.

Odpověď. Z jaké ale příčiny my se u tohoto stolečku vyna-cházíme, jestliže od vás prané (!) trpělivosti i očekávati můžu, tedy já vám se vší uctivostí přednesli míním. Totiž my jsouce lidé neznámí, zdejšího obyčeje povědomí nejsme. Jdouce my přes veliké hory a doly zdaleka jsme spatřili tento obšírný dům, který se nám pře- velmi zalíbil, tak že jsme my k němu beze vší překážky šťastně přijíti mohli. Tehdy jsme my zdejšího pana hospodáře žádali, aby nám sem vstoupiti dovolil a nám nějaký stolek k našemu odpočinutí vykázal. On nám to povolení dal, abychme se dle své libosti usadili. My ale uznávajíce, že tento stolek k našemu odpočinutí sloužiti může, tedy jsme se k němu pouchý ili. Tak jestli paní nevěstě obtížno nebude o tento řádeček, kterýž tak tuze veliký jest, že ani dle obyčejného psaní postačit nemohl, tak že se římskými i latinskými čísly poznamenati musel — se dohodnouti, tedy jest-li se paní nevěsta zavazuje dle právního vyřknutí u přítomnosti třech svědků s panem šenkýřem o tento řádek zcela a zúplna vypokojiti, my chceme uctivě poustoupiti a to sice s touto trojí podmínkou: aby nám v tomto domě jiná tabulka k našemu odpočinutí zaopatřena byla, za druhé, bychme k ní od vašich pánů hudebníků s ve-


Předchozí   Následující