Předchozí 0326 Následující
str. 318

přišel, a rychtářovi juž mnohokráte nařízeno, by on od všech rodičův k vypokojení přišel, poněvadž já juž tam odtudt pryč jíti a aš posaváde od těch následujících rodičův vypokojený nejsem totiž: No. 35 Václav Lněnička 45 kr., 38 Josef Svoboda 45 kr., 52 Michael Hladík 47 kr., 97 Franc Hájek 30 kr., 99 Franc Pakosta 17 kr., 105 Václav Rosypal 45 kr., summa 3 fl. 49 kr. Tak žádám, bych já k vypokojení přijíti mohl, poněvač já ten pondělek pryč jíti musím a ještě něco sám tam povinný jsem, bych já mohl mé dobrodinci také vypokojiti. Kdež se těšiti budu, že má žádost vyslyšána bude. Ostávám vždy k službám. Dne 1 Aprile 1791. — Josef Braun, normální učitel.

1791 d. 18 června v Cerékvici. Učitel Matěj Čásek si stěžuje, že mu v Bučině novoročné dáti nechtějí. — Urozený pane vrchní! Z nevyhnutedlné potřeby poníženou stížnost přednáším na obyvatele obce Bučinské, Neboť všichni v té obci (mimo jedinkého šenkýře) nejvyšším nařízením určitý školním učitelům tak nazvaný dar Nového roku docela dáti se zpěčují. Nejponížeji žádám za milostivou assistenci.*) Nejponíženější klient Matěj Čásek, školní učitel v Gerekvici. — Praes. 18 Junů 791. Na slavný vrchnořiditelský ouřad nejponíženější stížnost od Matěje Čáska, školního učitele Cerekvického.

1791 d. 16 srpna v Němčících. Obec žádá, aby pro nové zařízenou školu krajský úřad sám učitele jmenoval. — Níže psaní z obce Němčické s vědomím celé obce k slavnému ouřadu vrchno-řiditelskému v příčině od slavného krajského [ouřadu] vydané resoluce stran normálního učitele poníženou správu dáváme, že takového učitele v 14 dnech nikdy stavu obstarati nejsme, který by jak slavnýmu kraj-skýmu ouřadu tak i také milostivé vrchnosti ve všech spůsobách obzláště pak v literním umění dokonalý prospěch učiniti mohl. Načež my od obce slavný ouřad žádáme, by na slavný ouřad krajský odpověď učiněna byla, že ta obec s velkou radostí očekávat bude, když jim z krajského ouřadu jeden dokonalý a v literním umění zběhlý učitel představen bude, kterémuž také dle zavřeného protokolu onich 26 fl. na penězích činící se od obce vydá. Dáno v Němčících 16 Augusti roku 1791. — Mikuláš Částek rychtář. — Jan Sedláček končel. — Michael Syrový. — Ménem obce.

1791 d. 28 října v Heřmanicích. Učitel Petr Procházka prosí o dříví pro školu. — Níže psaný školní učitel v největší poníženosti žádá milostivou vrchnost, aby ráčili milostivi bejt, a pro dítky školní nějaký dříví darovat.**) Za kterou milost zavazuje se se všemi dítkami školními za celou milostivou hraběcí famíliji na nehodných modlitbách pamětníkem býti. Dáno v Heřmanicích dne 28 Octobris 791. —¦ Petr Procházka, školní učitel. Na slavný vysoce vrchnořiditelský ouřad ponížená žádost.


*) Vrchní Jan Vest nařídil rychtáři, aby novoročné učiteli do 8 dnů bylo za-
praveno, jinak následovati bude exekuce.
**) Povoleny mu dva sáhy měkkého dřívi loupaného (Klippelbolz), když obec zaplatí, co poražení jeho stálo, a sama si je odveze.

Předchozí   Následující