Předchozí 0328 Následující
str. 320

1. Kus pruhu koutní plachty z Trenčanské stolice. Ze sbírek Musea království Českého.

v uvolnění od odvislosti a vázanosti technické. Naopak. Kdy vyšívání na domnělou poslušnost drobného nástroje práce a povolnost materiálu hřešilo, skoro pravidlem se minulo s účinkem. Když logiku práce akcentuje, nemá nikdy k dojmu esthetickérnu daleko. Podmínky a meze jeho prostředků při tom samy napořád bezděky vyšívačce poskytují nové variace motivů. Vtom smyslu způsob práce — technika — jest v podstatě vůdčím principem každého vyšívání; ornament jest od ní valnou měrou odvislý', ona souvisí při tom těsně s materiálem, s jeho kvalitou i s jeho barvou a výsledek jest vždy nejlepší, když z hotového díla vycítíme, že invencí i výkonem vyšla z jednotného cítění dekorativního.

Rozvádějíc dále, že zejména na vzorech řídících se tkanivem látky, prováděných stehy počítanými přímo bez předkreslení, stylisace vzoru jest odvislá od plochy stehů, kladených rovnoběžně s osnovou neb s outkem látky, zmiňuje se zejména o úpravě tvarů, čerpaných z říše rostlinné a zvířecí na našich výšivkách lidových.

Z nejvýznačnějších příkladů jsou výšivky, k staré východní tradici zpět sáhající, s podobami kohoutů, pávů, s hvězdicemi neb kalichovitými tvary, které bývaly vkládány do koutních plachet slovenských: Půda mezi ornamentem jest na hrachůvkový způsob promalována. Na naší reprodukci (č. 1.) vidíme fragment takového pruhu. Výšivka tato jest provedena na jemném plátně hedvábím dvojí barvy, stehy těsně vedle sebe zapicho-vanými. Udává se tak samo sebou, že vyšívačka nemá k disposici nežli přímky. Majíc jimi znázorniti kalich květu, převede, jeho plynný měkký tvar v schéma ornamentální, sestávající z čtverce a šikmých linií, všude stejně širokých. Podoby ptáků jsou podobně upraveny. Hřebínek jest troj-hránkem představen, tělo, peří ocasu, křídla, drápek stejně jsou převedeny v geometrické tvary ornamentální, podobu ptáka jen vzdáleně naznačující.


Předchozí   Následující