Předchozí 0331 Následující
str. 323

zbarvené vlasy. Ve slovenských košilích a rukávcích vyšívaných prolamovaným švem u osazení rukávů máme zjevné stopy takového starobylého akcentování švu.

K prolamovanému švu řadí se jiný starobylý způsob vyšívání souvislý s ušíváním oděvu, ornamentované sešívání řasek. Prof. Koula poukázal ve svém článku k starobylosti této výzdoby, na Slovensku zachované. Co se nám ze středověkých plátěných obleků zachovalo — několik alb kněžských — také jeví tyto způsoby vyšívané dekorace, bezděky zdůvodněné provedením.

Když košile jest zároveň šatem, jako to je zejména u některých slovanských kmenů, pud okrasný rozvádí prvky, ze struktury vyšlé, v bohatší výzdobu. K prolamovanému švu při osazení rukávů na rameni připojuje vzor souběžný, obrubu rukávů sesiluje širokým ornamentem. Z olemování výkroje na prsou vzniká náprsenka. Připojené dva příklady hrubé košile slovenské a roucha indického (prací »pulkari« vyzdobeného) — nápadně příbuzného některým slovenským košilím a také starobylým ženským řízám pravoslavných Bosňaček, názorným delailem tu objasni způsob naivního řešení vyšívané výzdoby. (Vyobr č. 3, 4).

Mnoho se nyní v cizině o tom uvažuje, do jaké míry lze připnouti nové tvoření k zbytkům starého tradičního >umění selského*. Také télo


4. Indické roucho, po způsobu „pulkari" vyšívané.


Předchozí   Následující