Předchozí 0343 Následující
str. 335

zouplna vykonáno bylo. To předepsané zadržení má se v^ak v příhodě uchopeného rekursu cestou milosti, aneb právní cestou jen tenkrát státi, kdyby důkladné podezření před rukami bylo, že by úsudkem podělený provinitel mezi časem skrz prchnutí trestu ujíti mohl. I také v té příčině má se dotčené zadržení jen na zjištění osoby s nesnází arrestu nespojené obmeziti. Pročež má takovému úsudkem podělenému, když cestu právní aneb cestu milosti před sebe vzal, všechno pohodlí, kleré on sobě sám, aneb skrz své přátele opatřiti v stavu jest, připuštěno býti, a bylli by bez vší mohovitosti, tedy má se alespoň od oných, kteří za příčinou skutečného trestu se vizí, odděliti, a na náklad sanytrního aneb prachov-ního důchodu lepším ložem a lepší šíravou zaopatřiti. Naproti čemuž mu, pokadž na cestě právní aneb milosti v své- připadne, dotčené toliko z opatrnosti zřízené pojištění jeho osoby dle pořádku do trestu počítáno býti nemá.

§ 27. Kde za příčinou chudoby od provinilele peněžitá pokuta vy-možena býti nemůže, má na její místo vězení aneb tělesný trest nastoupiti, a jeho vyměření Naší dvorní váleční radě zachováno býti.

§ 28. Vyřknutému úsudku buď v celní Administrace, aneb v generální artilerie Direkce, aneb v komissi o důležitosti sanytru a prachu vlastně ustanovené, jest jedenkaždý, bez vejminky jakéhokoli stavu, podroben.

§ 29. Kdo by se takovým proti němu vyřknutým úsudkem obtížena býti domníval, tomu zanechává se svoboda, po předběžném složení usouzeného vejnosu pokuty k rukoum ouřadu v právní lhůtě šesti týhodnů (po jejíž vyběhnutí on více slyšán nebude) svůj rekurs skrz pohnání Našeho komorního Prokurátora k zemskému soudu, a tak dále právní cestou vzíti.

§ 30. Též i o milost může se proti takovému vyřknutému úsudku žádati. Prosbu kladoucí, zvoliv sobě cestu milosti, má svou žádost skrz zemský ouřad artilerie, a generální artilerie Direkci, na Naši dvorní radu podati. Nicméně má ten, jenž odpuštění aneb milost obdrží, vždy pro oznámitele a dostižitele náležité díly, jakož i skrz podání své prosby, a jednání v té věci způsobené outraty nésti a hotovými zapraviti, jestliže dvorní váleční rada o tom vejslovně jinač nenařídí.

§ 31. Konečně vyhlasujem obzvláštně pro Tryest, a všechny Naše moře se dotýkající krajiny, že onen pro ty díly Naší Říše o důležitosti sanytru dne 30. října 1762 vydaný patent v své plné moci se zůstavuje, následovně v flom obsažená přikázání ještě déle bedlivě plněna býti mají.

Dáno v Našem hlavním a sídelním městě Vídni dne 21.ho prosince r. 1807, panování Našeho v 16 roce.


Předchozí   Následující