Předchozí 0345 Následující
str. 337

obdrží, tak že Kristus Pán veliké zalíbení má, když se to trní ctí s políbením země a pobožnou modlitbou Páně a s pozdravením andělským, Otče náš a Zdrávas Maria.

Modlitba. Ó, Ježíši, Synu Boha živého, králi srdce mého a dokonalý řiditeli mých žádostí, tebe vzývám v žalostném tvém korunování a ctím s nejhlubší ponížeností tvůj s trním bolestně probodnutý nejsvětější jazyk Božský. Ach, Ježíši, můj Ježíši! skrze to přehrozné a bolestné trním probodnutí a naběhnutí tvého nejsvětějšího jazyka, odpusť mně všecko to, co jsem se kdy svým jazykem proti tobě, Bohu mému, a bližnímu prohřešil. Propůjč, ó, Pane! aC jazyk můj vždy tebe chválí, také ctí, také pro lásku tvou pokojně a bohabojně ať se dívá a drží stále paměť přehořkého umučení tvého, ať mne raní v lásce spanilé, abych všeliké kříže a pichlavé trní v křesťanské trpělivosti líbezně snésti mohl. Ó, zraněný jazyku Božský, v hodinu smrti na mne nezapomínej, řka k mé bídné duší: Dnes se mnou budeš v ráji, poslední hnutí jazyke mého má býti: Otče, v ruce tvé poroučím ducha svého! Ó, Maria! hoře moře žalostí, já tebe upamatuji všech tvých bolestí a umučení tvého, které lve srdce mateřské při přehořkém umučení nejmilejšího Syna tvého vystálo, obzvláštně když zlostný žid z mrskaného těla nejmilejšího Syna tvého hrst krve v nejsvětější oči tvé hodil a též i také onen žid nejsvětější jazyk trním probodnul, skrz ty tehdáž slze, a ranění srdce tvého pláč, já, také žádám a prosím, vtiskni to svaté umučení Kristovo do srdce rného, aby se mně krom jeho nic nelíbilo, aniž zachtělo, ve všech bídách mých přispěj mně k pomoci, ó, nejblahoslavenější Panno Maria ; obzvláštně v hodinu smrti mé obrať své mateřské oči ke mně a na všecky, kteří dnes se narodí a s smrtí bojují. Amen.

Ši. K. Vydra:

»Vykupovaná« jména řeznických tovaryšů horažďovických v 18. století.

Podivný obyčej.

Učňové a tovaryši poctivého řemesla řeznického měli v Horažďovicích svůj vlastní cech, zvaný menší, na rozdíl od pořádku většího, mistrovského. V rejstříku (Archiv A XIV. A 13.), kam sobě zprávy o pořádku zapisovali, napsány některé věci zajímavé: »Dne 17. Apr. 1768. jsouce při společnosti tovaryši poctivého řádu řeznického, obžalován byl od pana přísežního Martin Šlechta, skrze hubu na jednoho pana mistra, kterou měl v místech vejsadních (masných krámech). Začež pokutou na přijetí práva tovaryšského třema jmenovanýma a třema nejmenovanýma kopama potrestán byl.c Leč nejen oproti mistrům přikazovaly artikule uctivě se tovaryšům chovati, také mezi sebou měli se slušně snášeti. Dne 26. Jan.


Předchozí   Následující