Předchozí 0367 Následující
str. 359

3. Vzor koutra ze Sadské. Kreslil V. Smutný.

několika pásy zapínaly, a byly Yyšity kolem švů i kolem lemování hedvábím několika barev, jemněji, drobnějšími květy nežli kožichy mužské. Později byly kožíšky povlékány tenkým suknem tmavé barvy.

Úprava hlavy dovršovala ústroj a přesně lišila ženy vdané od dívek. Dívky sčesávaly si vlasy hladce k tylu a pro všední den splétaly je v jeden rulík, na záda spuštěný, nebo v týle stočený; ke svátečním příležitostem zaplétaly vlasy v několik copů širokých, které pěkně rozložily po hlavě. Vlasy pokrýval vínek, z předu těsně k čelu položený, upevněný v týle vázankou vyšívanou.

Na temeni hlavy bylo vedle sebe rozestaveno 4— 6 jehlic okrouhlých, korálky a stříbrnými cetkami zvonících; těmi jehlicemi zároveň přidržovány copy, od týla k temeni vyzdvižené. Neměla-li dívka dosti vlasů ať k prvé, ať ke druhé úpravě, uměla si pomoci; světlovlasé připletly si praménky koudele, někdy — tak jako tmavovlasé — několik různobarevných pentlí. Vždy pak bylo uvázáno v týle několik úzkých stužek barevných.

K vínkům dívlíy nosívaly do kostela za stará šátky karmazínem vyšívané; kladly je přes zadní okraj vínku, k němuž je přišpendlnvaly, aby se s hlavy nesesmekly, v týle vázaly je tak, aby vyšívání bylo pokud možná viděti; tu pak bedlivě šetřeno, aby část okraje šátku do cípku


Předchozí   Následující