Předchozí 0379 Následující
str. 371

látky. Potom všecka okolní půda čepce pokryta šitými uzlíčky, po nichž tyto čepce mají jméno.

Vzor na těchto čepcích vyšit jest buď plně, nebo také květy jsou vyplněny mřížovi-nou, prolamováním (čís. 13). Ornament volen byl ke každému druhu vhodný ; pro čepce plné vybírány karafiáty, chrpy, tulipány, kvítka slunečnicová, ale vesměs menšího rozměru, že stonek, list i květ bylo snadno vypraviti technikou obšívací; květy a listy pro výplně kátrové byly tvarem větší, oblé a podlouhlé, v nichž pro mřížky bylo dosti místa. Na čepcích plných objevují se časem i ptáčkové, kterým švadleny dovedly dáti podobu určitých, rozmanitých druhů.

Vázanky (někde jim také říkali »kančky«) i mlejnky k čepcům byly — jako svrchu pověděno — vyšity podobně jako zabálky. Svrchní část kliček a konce holubinek byly totiž ozdobeny buď drobnými kyticemi v několika řadách, nebo skupinou široce komponovanou, v níž větší květy byly vyplněny někdy >kátry«, někdy >baboučky«. Kančky kolem zakončeny jsou buď obloučky nebo krajkou k obrubě přišitou. Čepce zlaté — po případě stříbrné — ušity byly z plátna domácího, na němž provedeno vyšívání stehem úsporným. Všechen vzor jest zvětšen, jak toho vymáhala tužší nit, kovem opředená; z té příčiny místo většího počtu kytic a kvítků drobných bývá tu obyčejně na každé části čepce jediná větévka s listy a velikým květem na vrcholu. Prostory mezi ornamentem (půda čepce) pošity jsou stehem příložným, nití rovně kladenou a tenkým žlutým hedvábím zachycovanou. Pro dénko bývá upraven květ uprostřed a listy obklopen, pro části postranní nakreslena větvička štíhlá s květem, k temeni tíhnoucím. (Museum Poděbradská má velmi pěkné čepce toho druhu; střed květů na nich, jakož i na jiných čepcích zlatých zhusta bývá, okrášlen jest granáty).

Vyšité čepce zlaté byly potom sešity, švy zakryty ještě několikerou řadou stonkových stehů neb uzounkou kraječkou zlatou, která pokrývala též obrubu po krajích. Potom čepce po rubu oškrobeny, na palici usušeny a opatřeny podšívkou, konečně přišita krajka a holubinka ze stuh.


11. Sbírka V. Smutného: Cip fěrtochu, hedvábím karmazínovým vyšitý. Kreslil V. Smutný.


Předchozí   Následující