Předchozí 0401 Následující
str. 393
Jan Albert Vaněk: -. i

Dřevěný kostel ve Lhotě Zahájské z r. 1596.

Redakci Č. L. byl zaslán dopis s připojeným vyobrazením (viz reprodukci na str. 393.): Prosím, byste laskavě do > Českého Lidu« pro budoucí časy v upomínku vzal vyobrazení starobylého dřevěného kostela, zbudovaného r. 1596 ve Lhotě Zahájské okresu Jilemnického. Po mnoha letech jsem letos zavítal do toho místa — mého rodiště. Jak jsem se podivil kráse nynějšího kostela gotického, jehož stavbu v život uvedl Alfred rytíř z Vebru-Ebenhof a provedl vrchní inženýr Václav Repiš.*)


Dřevěný kostel ve Lhotě Zahajské z r. 1596.

Což divu, že myšlenky mé zalétly v doby dávno minulé, čas mého mládí, kdy jsem s milými rodiči spěchával do kostela starého, dřevěného, zbořeného r. 1881, který 285 roků shromažďoval chudý lid podkrkonošský, český i německý, ku zbožným modlitbám, kde o národnostních třenicích nebylo ani potuchy. Kostelík byl malý, ale v zimě teplý, zbudován z mohutných trámů, jakých nyní žádný les již nedá, takže při bourání bylo nutno použiti násilí, a mnohý občan koupí starých těch velikánů vystavěl si slušnou stodolu. V předu byl oltář sv. Jana Nep., jemuž kostel byl zasvěcen. Vzadu byl malý choř s 2 ambitami, z kterých mohl lehce člověk kázajícímu knězi podat ruku. Vedle starého kostelíčka byla zvonice taktéž dřevěná, shromaždiště to rozpustilé mládeže, která se zde hádala o přednost zvonění.    Jan Albert Vaněk, farář v Dušejově.

*) Viz A Ritter v. Weber-Ebenhof. Die Pfarrkirche in Huttendorf. S. A. „Oesterreich. Monatschriřt tur den óffentlichen Baudienst." III. 1895, 4° str. 4, 2 tab.

Předchozí   Následující