Předchozí 0414 Následující

406 O. Zich :

Zajímavo jest ještě poznamenati, že medaři podle medařského práva v severovýchodní Moravě (Brušperk, Místek) uctívali ve sv. Medardu patrona včelařství a ochrance od lupičů včel a volba nového landfojta ve spolku medařů dala se v Místku ještě v I. polov. stol. 19. na den sv. Medarda po mši sv.40) Prostonárodní etymologie zmocnila se patrně jména biskupova a svěřila medařství sv. Medardovi.

Dr. Otakar Zich:

Píseň a tanec »do kolečka« na Chodsku.

II.

Dupání přešlapováním nohou při tanci způsobené má, jak jsme seznali, důležitý význam, ,že vytvořuje schéma taktu třídobého. Jakožto rythmus posuzováno jest ovšem velice primitivní a jednotvárné.

nich tempa volnějšího (t. zv. »vokolo<), kde právě čekali bychom boha-tějši průvod houslí, ježto volnější tempo dovoluje spíše překonati technické obtíže s variací melodie spojené. Dlužno tu ovšem připomenouti, že housle zastupují zde jakýsi sekund, prim hraje téměř bez výminky klarinet (vysokého Es ladění). Zároveň pozorovati jest, že tento jednoduchý způsob doprovázení ujímá se čím dál více. často zaslechneme již při třídobých písních tanečních >vokolo<, jimž se všeobecně »štajdyš« nebo »tajč< říká (naše »sousedská«, velice příbuzná s německým >Land-lerem«), známý rythmus valčíkový v akkordickém doprovázení houslí. Patrný to vliv hudby městské, t. zv. »panské muziky*, o níž na počátku úvahy zmínka se stala a jež bohužel již po veškerém našem venkově rozšířena jest a neblaze pověstná. Tato tendence po zjednodušení původu jest ovšem se stránky hudební velikým ochuzením hudby taneční. Stačí jen vzpomenouti si na ustálený průvod melodií polkových a zvláště valčí-kových ve všech i módních tanečních skladbách, abych tak řekl >městských*. Bídnou a velice problematickou náhradou jest, co takovýto způsob doprovodu za to poskytuje: vyslovenější harmonisování dané melodie taneční.

Naproti tomu starší doprovody, užívané hlavně u písní >do kolečka*, již mizejících, možno skutečně nazvali polyfonními. Třeba že po většině v terciích neb v sextách, také v unisonu jsou vedeny, přece každý z těchto tří hráčů (dudy, housle, klarinet) hraje samostatně variaci a dosti častá jsou místa polyfonicky opravdu pozoruhodná.


40) Časopis Matice moravské. 1895, str. 61. a 145. Medařská landfojtstvi
na severovýchodní Moravě

Předchozí   Následující