Předchozí 0437 Následující
str. 429

vezmi tuto knížku a ji zašij do rozsývky. Když knížku do ní zašiješ, skovej ji tam, kde jsi ju prve vzal a to obilí bude zdárné a zlí lidé mu nebudou moci škoditi, ani myši nebudou ho žráti. — Kdyby se's měl s někým souditi, nějakou spravedlnost od Pána hledati, tož jen při Tobě státi bude a všechno obdržíš i taky kdybys měl v stav manželský vejíti, nebudeš se žádných ostud a různic báti. Kdyby žena byla těhotná a při veliké bolesti poroditi nemohla, polož jí tuto knížku na pravý bok a ihned budou umenšeny její bolesti. —¦ I taky, kdyby měl nějaký zločinec oběšen býti a tuto knížku měl by u sebe, umříti nebude moci, pokud mu ji neodejmeš. Zkušenost jest na mnohých skrze své nepřátele.

Jiná zaklínači modlitba. Skrze svatého Jana Křtitele, skrze jeho hlavu, nevinnou krev Ábelovu, pokoj Ducha Svatého — rač býti se mnou i skrze čtení (evangelia) svatého Jána. Š. Beopecit beloratum, pokoj Pána budiž se mnou, Ježíši Kriste, spasiteli můj, střela státi musela, kteráž na mě natažena byla: skrze Tvé jméno a Tvou svatou krev, stůj střelo f, aby nepřestoupila mocnost Pána našeho Ježíše Krista skrze narození, skrze umučení a skrze bičování Pána našeho Ježíše Krista a skrze zmrtvýchvstání; stůj, střelo, skrze Pána našeho Ježíše Krista na nebe-savstoupení •)•! střelo, stůj skrze krev nevinnou Pána našeho Ježíše Krista, při tom dej východ a jeho blahoslavenství, skrze krev kříže, pět ran zachovej mně N . . . ode všeho zlého všemohoucí milosrdný Pán, Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý, Amen. Evangelium svatého Jana v první kapitole: Na počátku bylo slovo, slovo bylo u Boha, Bůh slovo to bylo na počátku, u Boha všecky věci skrze něho učiněny jsou, bez něho není nic učiněno, což učiněno jest, v něm život byl, život byl světlo lidské, světlo ve tmách svítí, tmy ho neobsáhly. Byl člověk poslán od Boha, jemužto jméno bylo Jan. Jan přišel na svědectví, ale aby svědectví vydal o světle, bylo světlo pravé, které osvěcuje každého člověka přicházejícího na tento svět, na světě byl a svět ho nepoznal, mezi své vlastní přišel a svoji ho nepřijali, kteří pakkoli ho přijali, dal jim moc syny Božími býti, těm, kteří věří ve jménu jeho, kteří ne z krve, ani z vůle těla, ani z vůle muže, ale z vůle Boha zrozeni jsou. A slovo-tělem učiněno jest a přebývalo mezi námi i viděli jsme slávu jeho, slávu jakožto jednorozeného, od Otce plného Milosti a Pravdy. Amen.

Dějiny a moc modliteb. Ježíš, Maria a Josef. Tato mocná a pro všecky lidi spasitelná modlitba k svatému kříži Krista Pána byla v roku 1505 na hrobu našeho Pána nalezena. Když císař-král — nejasno —*) do pole táhl, obdržel ji od papeže darem, odeslal ji k svatému Michalu do Francké země, kdež na jedné soše zlatými písmeny pěkné vyryta (k čtení jest) čísti se může. Kdo tuto modlitbu každodenně se modlíš neb modlit slyší, u sebe nosí aneb každodenně pětkrát otčenáš a zdráva, Maria ke cti sv. Utrpení a smrti našeho Pána Ježíše Krista se modlí,


*) V knížce nejasno. Dle všeho Karel V., jenž panoval od roku 1516—56, ale také možno František I. (Francie), jenž vládl od r. 1515-47 — oba válčili.

Předchozí   Následující