Předchozí 0438 Následující
str. 430

náhle nezemře, v žádném ohni neshoří, v žádné vodě se neutopí, v žádné bitvě nezahyne a od požívaného jedu smrtí zachvácen nebude, když těhotná žena tuto modlitbu se modlí nebo modliti slyší, hned porodí a veselou matku a novorozené dítě uzříš, když jemu tato modlitba na pravou stranu se položí, ode všeho neštěstí osvobozeno bude. Kdo tuto modlitbu při sobě nosí, nebývá padoucí nemocí soužen..

Když uzříte jednoho s nemocí tak zvanou S: Jana neb Kornelia obtíženého člověka na cestu upadnout, tak jemu tuto modlitbu v pravou stranu položte a on hned povstane a svého zdraví se těšiti bude. Kdo tuto modlitbu od domu k domu nosí, bude ode mě žehnaný, kdo by ale takovou tupil, zatracen bude, ale dům, v kterém se tato modlitba nalézá, od blesku škody neutrpí. Kdo tuto modlitbu každodenně se modlí nebo modliti slyší, tři dni před smrtí jeho znamení od Boha uzří, totiž: Čas je tvého úmrtí.

Volání k Bohu a k svatému kříži Krista Pána. Pochválen buď Pán Ježíš Kristus, který na dřevě svatého kříže za naše viny umřel. O svatý kříži Krista Pána! buď mi pravým světlem, duši mé spasení, O svatý kříži Krista Pána, odvrať ode mě všecku zbraň! O svatý kříži Krista Pána, vzdal ode mě vše zlé! O svatý kříži Krista Pána, vlej ve mne vše dobré, skrze Tebe, o svatý kříži Kristův, dojdu na cestu mého spasení! O svatý kříži Krista Pána! zachovej mě ode vší tělesné nouze. O ukřižovaný Ježíši v Nazaretu! smiluj se nade mnou, aby zlý nepřítel ode mě odstoupil viditelně a neviditelné, nyní až na věky. K cti utrpení Ježíše, ke cti Jeho svaté krve, ke cti Jeho blahoslavené smrti, ke cti Jeho svatého vtělení a vzkříšení, skrze které nám našich duší spasení dobyl Tak jak v pravdě Ježíš v svatou noc se narodil, obřezán byl, svatí tři králové třináctého dne jemu dary přinesli, jak Ježíš na sv. velký pátek ukřižován, od Josefa Nikodéma s kříže sňat a do hrobu položen byl a jak JežíS na nebe vstoupil, rovně tak srdečně doufám, že mě Pán Ježíš nyní a až na věky ode všech viditelných a neviditelných nepřátel chrániti ráčí. 0 nebeský Otče! do Tvých rukou poroučím ducha mého, Ježíš, Maria, Josef; Ježíš, Maria, Anna; Ježíš, Maria, Jáchym!

Jan Tenora:

Píseň o výkupu z roboty.

Ve vsi Vítochově (druhdy Dětochově) u Bystřice nad Perštýnem, památné svým starým kostelem, na panství pernštýnském, když jednalo se před rokem 1850 o výkup z roboty a když se roznášely přemrštěné pověsti o výši výkupu, složil Václav Zavadil píseň, kterou opsal p. nadučitel vítochovský Josef Votava a připojil ku své odpovědi na dotazník Vlastivědy Moravské. Tehdy r. 1890 bylo stařečkovi Zavadilovi 84 let a byl výměnkářem. Píseň zní:


Předchozí   Následující