Předchozí 0083 Následující
str. 80

Jemnostpána oberschulkomissara palírovati nechtějí, které jim zanechal, jakž toho svědectví dát může vzátený pan důchodní, poněvadž přítomný byl. Což nyní doufám, že mně za zlé pokládáno nebude, a jakž spředu nadepsané pokoře své za odpuštění žádám. S tím se do milosti nakloněné Jemnostpána a pana vrchního, spolu řiditele, vrchhlavy panství Litomyského poníženě poroučím a na vinšovaný oučinek v poudělující milostivé resoluci radostní} očekávajíc a na nehodných modlitbách vstávaje líhaje pamnětníkem se zavazujíc nejoddanější ze služebníkův Franc Zítek, učitel školní. — V Mladočově dne 10. února 792. Rest vysazený v oných obcí následouně: v Chotěnově sobotalesu od velkonoce 9 zl. 36 kr. a numerních krošů Nového roku 18 kr. za prošlý rok 791 ; v Horno-Ouehvězdě sobotalesu od vakac 5 zl. 2472 kr., v Poříčí a Zrnětíně 12 zl. 32 1/2 kr.; vynáší v sumě 27 zl. 51 kr. Před Jemnostpána a pana vrchního, spolu řiditeli panství Litomyského žádost pokorná a ponížená od zvnitř psaného.

30. 1792. d. 25 února v Cerekvici. Učitel M. Cásek oznamuje vrchnímu, od koho teprv dlužný desátek obdržel, a žádá za přispění. Urozený pane vrchní! Jak mně před 14ti dnima od Jejich Urozenosti nařízeno bylo, abych z strany onoho desátkového lOtiletního restu známost k Jejich Urozenosti donesl, nyní přicházím a poníženě k vědomosti sloužím, že sem až dosavad od žádného nic nedostal jen od 4 sedláků z Bučiny totiž: od Václava Burse, Jakuba Valenty, Mikuláše Huryty a Václava Valenty a z Javorník od Jana Kalase, kteřížto svůj rest náležitě odvedli. Nejponíženěji žádám Vaší Urozenosti, aby v té věci dle možnosti dále pokračovat sobě neobtížili. Zůstávám za mého urozeného pana dobrodince na modlitbách pilný Matěj Čásek, školní učitel v Cerekvici. — Praes. d. 25 Febr. 792.

Vrchní ještě téhož dne nařídil s vyhrůžkou exekuce při úředním jednání přítomným obyvatelům z Bučiny a Javorník, aby učiteli Cerekvickérnu desátek za běžící a jeden minulý rok bez prodlení zapravili.

A. Frinta:

Příspěvek k lidové korrespondenci a její ornamentice z r. 1807.

S vyobrazením.

Zajímavou ukázkou jazyka a slohu českého z počátku XIX. stol. jest milostný dopis, který jsem nalezl v rodinných papírech. Nemohl jsem, bohužel, nic více zjistiti, než že jeho pisatelem byl pekařský pomocník z Hořic. Pozoruhodná jest již vnější umělecká úprava listu. Jsou to čtyři stránky formátu 4°; jehlou jest propíchána ornamentová výzdoba, tvořící široký rámec (viz snímek na str. 81.)- Psaní vtěsnáno jest v kruhovitém středním prostoru. Jak vkusná a pracná jest tato


Předchozí   Následující