Předchozí 0114 Následující
str. 111

který se rozřeže na drobné kousky a jako stužka připevní na kabát. Roku 1903 mělo zámožnější děvče ze statku svatbu ; po návratu z kostela k svatební hostině dala nevěsta pestře vyšívaný podvazek mládenci, aby ho rozřezal a rozdal mezi hochy a děvčata pro štěstí. Mezi podarovanými strhla se před statkem o kousky podvazku z prvu žertovná hádka, ale později po nějakém důkladnějším šťouchnutí i rvačka, tak že ve chvíli uděšení svatebčané vyběhli ven ze statku, podívat se, kdo to ruší svatební veselí. Venku byla hotová šarvátka mezi hochy. Asi na tři se nedostalo a ti se porvali s bohatšími; když konečně starší je od sebe dostali, shledáno, že selský synek Fišera má přeraženou ruku


Nosový tanec. Rytina N. Meldemanna, XYI. stol. Kreslil Zdeněk Laštovka.

a na zádech ze tří míst krvácí. Po lékařské pomoci byl ponechán v domácím ošetřování a po pachatelích se pátralo. Ale Fišerovi zůstane na boj o nevěstin podvazek trochu drahá upomínka.    J. Hojsák.
* Žižkův dub. (Pověst kutnohorská.) Když obléhal Žižka Kutnou Horu, kázal zasaditi dub na stráni (nad nynějšími Novými mlýny pod >královskou haldou*.) Dub se ujal a po celý ten čas trvá, roste a mohutní. Lid vypravuje o něm, že vždy přeď nějakou válkou, neb před nějakým neštěstím po slunce západu mívá krvavé listí. Před velkým ohněm prý byl týden vždy na večer jedna krev. Dub tento jest zajisté staletý a poslední odlesk červánků bude asi pověsti té příčinou. (Karel Kašík.)    A. Ptáček.

Předchozí   Následující