Předchozí 0166 Následující
str. 163

4. změny v slabikách: Bowslav (Bohuslav), zedníkq/c, chlapco/(ovi);

5. zvláštní tvary: hnízdě,-éte; nusál-nosík; sebš-sobě, Januškec dum; ulice/ tref jít nemuh a p.

6. Obzvláštní pozornosti hoden rozdíl mezi i a y (bzdlo bylo) a pak mezi I a i (ony myřy důle), rovněž i vokalisované /, r; pe/ný žerno — plné zrno a p.

7. Ke slovům místně užívaným a v spisovné řeči neobvyklým jest připsati v .peznámce význam, na př. Sarapatka (lopatka).

8. Ve všech ostatních odchylkách nalezne odborný sběratel nejlepšího rádce v Gebauerově mluvnici a ve vědeckých pojednáních díalektologickýcb.

Při zpěvech nutno zapsati i text i nápěv. Jen v případě, že není sběrateli možno z jakýchkoliv důvodů oboje zapsati, buď zapsáno^ jen jedno, aspoň však sběratelem podle možnosti i vědomí poznamenáno, jak bylo by lze druhého dosíci. Důrazně bud1 připomenuto, aby sběratel neodmítal ani sebe známějšího textu, aniž se dříve nepřesvědčil, jakým jest zpíván nápěvem, neboť veliká rozmanitost nápěvů na týž text a naopak zase textů na týž nápěv jest typickým znakem nazí písně lidové.

Jednotlivá čísla (noty i slova) mají se zapisovati každé o sobě na jedné čtvrtce (podle potřeby i na více čtvrtkách) formátu kancelářského a vše jen po jedné straně listu. Nápěvu budiž podložen vždy text první sloky. Jsou-li při dalších slokách odchylky melodické nebo rhythmické, dlužno je zvláště poznamenati. Běžnými hudebními názvy budiž oznaéeno tempo, a pokud zapotřebí, i způsob přednesu. Jestli trvání korun u lidových zpěváků ustálené, sluší poznamenati, jak dlouho koruna se vydržuje. Při každém čísle budiž zapsáno jméno sběratelovo, jméno i stáří zpěvákovo neb hudebníkovo, místo a datum zápisu, a pokud lze i domněnky o stáří a původu písně; v textu obsažená jména a narážky místní nebo osobní buďtež dle potřeby vysvětleny. Rovněž budiž vytčeno, při jaké příležitosti, za jakých zvyků a způsobů a zdali často se píseň zpívá a zejména tančí-li se při ní a jaký tanec. Méně známé tance buďtež popisovány.

Vítány budou zprávy o osobách, které mají staré notové zápisy buď lidové hudby, zejména taneční, nebo i písní, a možno-li jich snad a za jakých podmínek získati. Při nových písních nebo nových variantech budou v připravovaném díle otištěna jména jak sběratelovo tak zpěvákovo nebo hudcovo. Také fotografie lidových zpěváků a hudců s povděkem budou přijímány.

Úplně nové příspěvky (také důležitější varianty), které v díle se uveřejní, budou přiměřeně honorovány. Skutečné výlohy sběratelů na požádání budou nahrazeny, jestliže tato činnost sběratelská byla podniknuta s vědomím a za souhlasu podepsaného výboru. Za tímto účelem po případě může býti poskytnuta i záloha.

Přihlášky sběratelů, zápisy písní a jakákoliv jiná sdělení nebo dotazy buďtež adressovány: prof. dr. 0. Hostinský, Praha IÍ., Podskalská třída 356


Předchozí   Následující